Premierul Emil Boc a declarat, dupa sedinta de miercuri a Guvernului,ca Parlamentul ar trebui sa realizeze o ancheta asupra modului in care au fost cheltuite 11 miliarde de lei din Fondul National de Dezvoltare. "Din nefericire, nu sunt parlamentar ca sa o pot promova mai repede. Este treaba Parlamentului sa duca pana la capat o ancheta parlamentara si sper sa o faca. Eu doar am constat faptul ca, din nefericire, bani care trebuiau sa mearga pe infrastructura si locuri de munca au mers in altceva si a fost finantat un deficit care a dus Romania la un deficit excesiv in raport cu UE si, mai rau decat atat, a fost pusa in situatia dificila a anului 2009, in contextul crizei economice", a declarat Boc.

Fondul National de Dezvoltare (FND), creat in 2006, a fost alimentat cu 11 miliarde de lei din privatizarea BCR si alte privatizari. Destinatia reala celor 11 miliarde de lei este insa un mister. Declaratiile oficialilor sugereaza ca banii, destinati exclusiv investitiilor - potrivit legii, ar fi acoperit deficitul bugetar din 2008.

Boc: Intrebati-l pe domnul Tariceanu cum pot fi pusi banii la loc

Informatia pe scurt: Banii care trebuiau sa ajunga in investitii nu mai exista, fiind folositi pentru acoperirea deficitului. In 2008, a fost utilizata suma de 8,5 miliarde de lei, iar in 2007, suma de 2,6 miliarde de lei, totalul fiind de 11,1 miliarde de lei. Fondul National de Dezvoltare trebuie reintregit pentru ca acea suma sa poata fi utilizata pentru lucrari de infrastructura. Persoana care a gestionat fondul in perioada 2007-2008, Varujan Vosganian, sustine ca sumele au fost utilizate temporar, iar fondul poate fi refacut prin emiterea unor titluri de stat. "Sa ma lase Basescu o luna la Ministerul Finantelor si o sa reintregesc fondul", este raspunsul lui Vosganian la o intrebare adresata de HotNews.ro.

Intrebat de HotNews.ro cum ar putea fi reintregit fondul, Emil Boc a raspuns: Pentru asta trebuia sa-l intrebati pe domnul Tariceanu.

"Infiintarea Fondului National de Dezvoltare a fost urmata de un mod de aplicare restrans, temporizat si ezitant, care a vizat mai degraba prezervarea disponibilitatilor din privatizare, gestionate de Ministerul Finantelor Publice, decat introducerea lor in circuitul investitional", se arata intr-un raport al Curtii de Conturi.