Cancelarul german Angela Merkel a anuntat ca va sustine acordarea unui ajutor Greciei, in cadrul Consiliului European de primavara, ce se desfasoara joi si vineri, la Bruxelles. Merkel a precizat ca este de acord cu ajutorul financiar din partea Fondului Monetar International si cu imprumuturi bilaterale de la state membre ale Zonei Euro, dar numai "in ultima instanta".

"Guvernul german va face presiuni pentru un ajutor de urgenta, combinand ajutorul FMI cu un ajutor comun din partea Zonei Euro, dar spun inca o data, numai in ultima instanta", a declarat aceasta, inainte de a pleca la Bruxelles, transmite AFP. "Voi sustine adoptarea unei decizii de ajutor din partea FMI, plus ajutoare bilaterale. Vom lucra din nou foarte strans cu Franta pe aceasta problema", a continuat Merkel.

Liderii statelor Uniunii Europene se intalnesc joi in cadrul unui summit la Bruxelles, in speranta de a finaliza un plan de ajutor pentru Grecia, plan care ar putea sa implice si Fondul Monetar International si ar urma sa se ridice la mai multe zeci de miliarde de euro. Reuniunea va fi urmata de o intalnire in cerc restrans a liderilor celor 16 state din Zona Euro.

Germania, tara care a refuzat pana acum ideea unui sprijin financiar, pare mai dispusa sa aprobe interventia FMI. Potrivit unei surse diplomatice, se prefigureaza o solutie de compromis care va incerca sa combine ambele optiuni. FMI ar urma sa intervina in prima faza, urmand ca tarile din zona euro sa complementeze ajutorul Fondului.

Valoarea pachetului total ar fi de cel putin 22 de miliarde de euro. In plus, ar fi pentru prima data cand Fondul Monetar International ar interveni in afacerile Zonei Euro, o idee acceptata cu greu de unele state.