Aprecierea leului ar putea continua pe fondul imbunatatirii deficitului de cont curent, tendinta de apreciere urmand sa se manifeste si la monedele din Ungaria, Polonia si Cehia, au declarat pentru Bloomberg analistii bancii de investitii JP Morgan. "Anticipam ca aprecierea va continua, iar aceasta evolutie incetineste inflatia si determina bancile centrale sa duca o politica monetara relaxata", a afirmat Miroslav Plojhar, economist la JP Morgan.

  • Ratele de schimb nu reflecta inca potentialul de crestere al regiunii

Zlotul, forintul, leul si coroana se vor intari in continuare in acest an, ca urmare a

Banca Nationala a Romaniei ar putea reduce in acest an dobanda de politica monetara pana la 5%, de la 7% in prezent.

Analisti JP Morgan

imbunatatirii conturilor curente, dar si pentru faptul ca ratele de schimb nu reflecta inca potentialul de crestere al regiunii, a explicat el. "Exista riscul ca ciclul de reducere a dobanzilor sa fie mai amplu in Romania si Ungaria, iar cel de majorare a ratelor, in Polonia si Cehia, sa inceapa mai tarziu", a mai explicat Plojhar.

  • Situatia bugetului din Romania este relativ buna comparativ cu Grecia, Portugalia, Irlanda si Spania.

Valutele din cele patru state mentionate beneficiaza totodata de o situatia relativ buna a bugetului, comparativ cu Grecia, Portugalia, Irlanda si Spania. Acest fapt face ca bancile centrale sa fie nevoite sa isi stabileasca deciziile in functie de evolutia pietei valutare. "La intrebarea fundamentala daca bancile centrale din regiune determina evolutia monedelor sau invers, raspunsul este ca mai degraba aceste institutii reactioneaza la tendinta valutelor", a aratat analistul.

  • Regiunea beneficiaza si de strategiile bugetare austere, inclusiv de programe cu FMI

Plojhar considera ca Banca Nationala a Romaniei ar putea reduce in acest an dobanda de politica monetara pana la 5%, de la 7% in prezent. Potrivit estimarilor oficiale ale JP Morgan, dobanzile din Romania si Ungaria se vor opri la 5,5%, iar Polonia si Cehia vor incepe majorarea in trimestrul al treilea, respectiv al patrulea. Regiunea beneficiaza si de strategiile bugetare austere, inclusiv de programele cu FMI ale Ungariei si Romaniei, care au redus presiunile asupra bancilor centrale de a recurge la inasprirea politicilor monetare.