Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Volvo ajunge pe mana chinezilor de la Geely care vor plati 1,8 miliarde dolari catre Ford

Chinezii de la Geely au ajuns ieri la o intelegere cu Ford si vor cumpara Volvo pentru 1,8 miliarde dolari ca parte a unei tranzactii cu semnificatii istorice pentru industria chineza, dornica de ascensiune. Nici o alta companie chineza nu a cumparat un producator auto occidental atat de respectat, iar Ford obtine o suma importanta de bani si se va putea concentra pe o singura marca.

Ford detine Volvo de 11 ani, dar marca suedeza nu a reusit sa obtina profit. Geely Holding a intrat pe piata acum 25 de ani producand frigidere, iar acum face peste 300.000 de masini anual.

Volvo, renumit ca lider in domeniul sigurantei auto, ar putea sa-si vada imaginea "sifonata" dupa preluarea de catre un producator necunoscut din China, dar sefii Geely spun ca s-au gandit la acest aspect, astfel ca Volvo urmeaza a fi o divizie separata cu o echipa de management cu sediul in Goteborg.

In plus, vor fi construite facilitati de productie in China pentru ca brandul suedez sa ajunga in cinci ani la o productie aproape dubla, de 600.000 de masini.

Cel mai bun an de productie din istoria Volvo a fost 2007 cu peste 450.000 de masini fabricate, in timp ce anul trecut nivelul a scazut la 334.000. Volvo Cars are 22.000 de angajati.

Geely are o capacitate de productie de circa 300.000 de masini/an si 12.000 de angajati.

BCE: Nu sunt motive de ingrijorare privind deprecierea euro in fata dolarului

Un membru al consiliului guvernator al Bancii Central Europene (BCE), Ewald Nowotny declara ca nu sunt motive de ingrijorare privind deprecierea euro in fata dolarului. "Cu siguranta nu este nici un motiv de ingrijorare. Cursul de schimb euro/dolar a prezentat mereu o volatilitate ridicata inca de la introducerea monedei unice europene.

Pentru economie este chiar benefica scaderea cursului de la nivelurile anterioare supraevaluate", a afirmat Nowotny pentru publicatia Oesterreich.

"Toata lumea va trai bine cu acest nivel al ratei", a adaugat oficialul BCE.

Euro s-a depreciat in aceasta saptamana la cel mai redus nivel in fata dolarului din ultimele zece luni, din cauza temerilor investitorilor legate de criza datoriilor din Grecia si dupa ce agentia de evaluare financiara Fitch a inrautatit ratingul creditelor Portugaliei.

Romania, locul doi in lume la numarul de atacuri informatice

Romania este pe locul doi in lume, dupa China, la numarul de atacuri vizand conturile de posta electronica ale marilor corporatii americane, relateaza duminica ITP.net, conform celui mai recent raport al firmei de securitate informatica Symantec.

Cele mai multe atacuri in functie de adresa calculatorului (IP) expeditorului au fost realizate din China, cu 28% din total la nivel mondial, si din Romania, cu 21%. Infractorii din Statele Unite sunt vinovati pentru numai 14% din atacurile informatice, desi aproape 36% din aceste acte au fost comise utilizandu-se servere de mail din America.

Atacurile cibernetice de acest tip vizeaza obtinerea accesului la date confidentiale sau la sisteme interne ale institutiilor private si publice-cheie prin tintirea indivizilor cu responsabilitate inalta in organizatie.

Primele pozitii vizate in aceste cazuri sunt cele de director, de vice-presedinte, de manager si de director executiv, dar si alte persoane de rang inalt incluzand indivizi responsabili de comertul exterior si de politicile de aparare, mai ales in relatie cu tarile asiatice.