Ministerul Finantelor Publice (MFP) precizeaza ca propunerile de modificare a Codului Fiscal nu vizeaza impozitarea bonurilor valorice, iar scutirea acordata pana in acest moment la impozitarea terenului de sub cladire reprezinta o exceptie de la regula impozitarii intregii suprafete de teren aflata in proprietate. Aceasta precizare vine ca reactie la informatiile aparute in presa privind proiectul de modificare a Codului Fiscal.

Astfel, Ministerul Finantelor Publice arata ca propunerile de modificare ale Codului Fiscal nu prevad modificarea tratamentului fiscal aplicabil bonurilor valorice. Conform prevederilor art. 55 alin. (4) din Codul Fiscal nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile tichetele de cresa, tichetele de vacanta, tichetele de masa si drepturile de hrana acordate de angajatori angajatilor.

In ceea ce priveste impozitarea terenului de sub cladire, reprezentantii institutiei precizeaza ca aceasta propunere a fost facuta de Structurile Asociative ale Administratiilor Publice Locale.

"Mentionam faptul ca in acest moment functioneaza scutirea de la plata impozitului pe terenul de sub cladire in baza art. 257 lit a) din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal. Tratamentul de baza este impozitarea intregii suprafete de teren aflata in proprietate, scutirea acordata pana in acest moment de Codul Fiscal fiind o exceptie de la aceasta regula", se arata in comunicatul transmis de MFP.

Reprezentantii institutiei mai arata ca un tratament fiscal similar este intalnit in Cehia, Slovenia, in vreme ce in majoritatea tarilor Europene, terenul si cladirea se impoziteaza impreuna, la valoarea de piata, aceasta fiind si tendinta la nivel european de impozitare a proprietatilor.

MFP mai arata ca proiectul legii de modificare si completare a Codului Fiscal va intra in dezbatere publica dupa ce vor fi sintetizate propunerile tuturor factorilor implicati si dupa ce se va decide asupra formei finale a proiectului de lege.