(P) "Tehnologia contactless a pornit dintr-o necesitate de a optimiza platile cu cardul si de a imbunatati modul de tranzactionare, in special in domeniul platilor de valoare mica, unde s-a observat ca platile in numerar sunt preponderente", sustine Gabriel Ghita (Business Development Manager CEE, MasterCard Europe). Principalul beneficiu al tehnologiei contactless este viteza de tranzactionare. Noua tehnologie nu mai presupune contactul fizic intre card si terminal, iar mecanismul este unul foarte simplu - cardul se apropie de terminal si tranzactia este finalizata.

Gabriel Ghita - ideile principale

  • In momentul in care nu mai este nevoie de contact intre card si terminal, forma pe care o ia cardul nu mai este la fel de relevanta, astfel incat in clipa de fata pe piata exista dispozitive precum stickere care se ataseaza telefoanelor sau playerelor mp3, exista brelocuri de chei, ceasuri si chiar cipuri incluse in telefon.
  • Suma maxima pana la care se poate tranzactiona in mod contactless, fara a introduce codul PIN sau a semna chitanta, este de 100 lei. Peste aceasta suma se poate tranzactiona in mod contactless, insa detinatorului de card i se va solicita o metoda de autentificare - fie ca este cod PIN sau semnatura.
  • In clipa de fata, plati contactless se pot face in anumite restaurante de tip fast-food, la metrou, in anumite magazine de distributie presa, cafenele s.a.
  • Principalele domenii catre care se pot extinde platile contactless sunt transportul public, supermarketurile, benzinariile, farmaciile si orice alt domeniu unde viteza de tranzactionare este un punct cheie.