Presedintele Romaniei a lansat cateva mesaje interesante in cadrul intalnirii cu directorul general al FMI, Dominique Strauss Kahn. "Romania ar putea incheia o cooperare pe termen lung cu FMI", a declarat, marti, presedintele Basescu. El a mai precizat ca din punctul sau de vedere, "dorim o cooperare pe termen lung cu FMI. Cand vom incheia acest acord, cel mai probabil va vom solicita un acord stand by de asistenta sau o linie de credit flexibila. Vom vedea impreuna ce solutie sa adoptam", a declarat Traian Basescu.

Declaratiile presedintelui au fost anticipat de un mesaj de multumire adresat FMI "pentru sprijinul pe care ni l-ati acordat intr-un moment foarte dificil si pentru ceea ce veti face in viitor", a spus Traian Basescu.

Bancherii apreciaza ca premature declaratiile presedintelui, spunand ca atata vreme cat deficitul bugetar este ridicat, a trai de la un imprumut la altul nu poate fi o solutie serioasa de finantare. "Romania trebuie sa gaseasca si alte surse de finantare, nu doar acorduri care sa impuna anumite conditionalitati", au declarat pentru HotNews.ro, surse din randul presedintilor de banci comerciale.

Una dintre responsabilitatile principale ale FMI este sa acorde imprumuturi tarilor care au dificultati de balanta de plati, oferind acestor tari posibilitatea de a-si reface stocul de rezerve internationale, de stabilizare a cursului valutar, de continuare a platii importurilor si de reinstaurare a conditiilor de crestere economica. Spre deosebire de bancile de dezvoltare, FMI nu acorda imprumuturi pentru proiecte specifice.

FMI a dezvoltat in timp o serie de tipuri de credit, numite si "facilitati", concepute astfel incat sa raspunda nevoilor specifice fiecarei tari membre.

Tarile cu venituri reduse pot lua imprumuturi cu dobanda preferentiala, prin Facilitatea de Crestere Economica si Reducere a Saraciei (PRGF) si prin Facilitatea privind Socurile Externe (ESF). Imprumuturile nepreferentiale sunt in general de tipul Acordului Stand-by (SBA), ocazional folosindu-se si Facilitatea Extinsa (EFF), Facilitatea de Suplimentare a Rezervelor (SRF) si Facilitatea de Finantare Compensatorie (CFF).

FMI ofera si asistenta financiara de urgenta, pentru a sustine refacerea economiilor in urma dezastrelor naturale si a conflictelor, uneori la dobanda preferentiala. In cadrul Strategiei pe Termen Mediu, FMI discuta posibilitatea introducerii unui nou instrument de finantare pentru economiile emergente, care raman vulnerabile la socurile externe, in ciuda politicilor interne solide. Acest instrument ar oferi finantarea necesara mentinerii increderii si reducerii riscului de criza.

N.M. Dan Popa. Punctul de vedere al bancherilor este de inteles, cata vreme imprumuturile accesate de la organismele internationale inseamna bani pe care ele nu ii mai pot imprumuta Statului. Dupa cum arata datele BNR, in loc sa crediteze economia reala, bancherii prefera sa imprumute Statul pentru ca riscul este aproape zero.