Dominique Strauss Kahn recomanda "pe fata" sa mai amanam cu un an sau doi adoptarea euro. "Daca veti adopta euro cu un an sau poate chiar doi intarziere ar fi chiar mai bine. Adevaratul obiectiv este sa ai cifre economice bune pentru a respecta cerintele adoptarii euro si apoi sa realizezi ca ce a fost facut a fost facut in graba", a spus seful FMI intr-o declaratie pentru Incont.ro. Economistii consultati de HotNews spun si ei acelasi lucru. Ca decat sa intram in Euroland ca si grecii, mai bine sa ne rezolvam mai intai problemele si abia apoi sa ne gandim la euro.

  • Adoptarea euro nu trebuie facuta doar pentru un an, ci intr-un mod sustenabil

"Nu eu trebuie sa decid. Guvernul trebuie sa faca asta, dar cu siguranta adoptarea euro

Un factor extrem de important este legat si de apetitul viitor al zonei euro de a primi noi membri dupa toate discutiile care se poarta acum despre situatia economico-financiara a unor tari membre.

Ionut Dumitru, Raiffeisen Bank

nu este un obiectiv in sine, este un obiectiv pentru ca Romania a ales sa aiba un program de convergenta la zona economica a euro. Si adoptarea euro nu trebuie facuta doar pentru un an, ci intr-un mod sustenabil", a mai explicat Strauss-Kahn.

Contactat de HotNews.ro, macro-economistul Laurian Lungu, managing partner in cadrul Macroanalitica de la Macroanalitica spune ca riscurile unei adoptii premature a euro inseamna riscul unei crize grecesti.

"O trecere la euro 'fortata' - cu o economie nepregatita structural - creeaza inevitabil, ulterior, premizele aparitiei unei crize similare cu cea a Greciei, Portugaliei sau Spaniei. La cum arata acum conjunctura economica, as spune ca un orizont de timp de 3-4 ani este unul minim pentru atingerea unei stabilitati macroeconomice, necesara adoptarii euro.

  • Laurian Lungu, Macroanalitica: o intarziere de 1-2 ani ar fi pe deplin justificata

Chiar daca 2014 trebuie sa ramana - in sine - ca tinta pentru intrarea in ERM II, adoptarea euro trebuie facuta numai in momentul in care performanta economica este sustenabila. Din acest punct de vedere, o intarziere de 1-2 ani ar fi pe deplin justificata", explica Laurian Lungu.

La fel gandeste si Liviu Voinea, de la Grupul de Economie Aplicata. "Putem inca prinde 2015, dar si eu sunt de parere, si am spus-o in repetate randuri, ca adoptarea euro trebuie sa fie consecinta unei stabilitati macroeconomice si a reformelor structurale, nu un scop in sine. Oricum, situatia din Grecia, dar si cea din Spania sau Portugalia arata ca zona euro nu reprezinta automat umbrela pe care o asteptau unii.

Cred ca

Chiar daca 2014 trebuie sa ramana - in sine - ca tinta pentru intrarea in ERM II, adoptarea euro trebuie facuta numai in momentul in care performanta economica este sustenabila.

Laurian Lungu, managing partner Macroanalitica

ar trebui sa profitam cat putem de independenta politicii valutare si monetare in urmatorii doi ani", spune Liviu Voinea

  • Ionut Dumitru, Raiffeisen: Probabil niciodata nu o sa fim 100% pregatiti sa adoptam euro

Economistul sef al Raiffesien, Ionut Dumitru, considera ca niciodata nu o sa fim 100% pregatiti sa adoptam euro. "Nu numai noi, dar nu au fost nici altii, chiar dintre tarile din nucleul zonei euro, insa cred ca trebuie puse in balanta avantajele si dezavantajele apartenentei la acest club, iar din acest punct de vedere orizontul 2015 pare inca fezabil si pare a fi decizia optima", spune Dumitru.

In viziunea economistului sef al Raiffeisen Bank, totul depinde de cum ne vom cupla la acest proiect si de cum vom fi in stare sa indeplinim criteriile de convergenta. "Este vorba in special de criteriile legate de finantele publice si inflatie dar si mai ales, sa pregatim economia reala, prin reforme structurale, sa faca fata cu succes calitatii de membru al unei zone monetare unice.

In particular, daca nu repunem finantele publice rapid pe baze sanatoase (in special factura sociala platita de la buget), tinta de adoptare a euro se indeparteaza", mai spune Dumitru.

In plus, mai spune el, un factor extrem de important este legat si de apetitul viitor al zonei euro de a primi noi membri dupa toate discutiile care se poarta acum despre situatia economico-financiara a unor tari membre.

  • Ce ne lipseste pentru a adopta euro?

In cazul in care stabilitatea cursului de schimb este asociata cu o crestere economica mai scazuta, pierderea independentei politicii monetare nu va produce avantaje, ci costuri. Evident si contrariul este valabil.

Studiu BCE

Teoretic, pentru a putea adopta moneda unica avem nevoie de cateva "operatii estetice". Trebuie asigurata flexibilitatea economiei la socuri, a unor pozitii fiscale puternice care sa permita functionarea automata a stabilizatorilor si o inflatie scazuta pentru a minimiza diferentele fata de politica monetara a BCE. Le avem? In mare parte, nu.

Cercetatorii Bancii Centrale Europene au aratat de pilda ca in cazul in care stabilitatea cursului de schimb este asociata fie cu o rata semnificativ mai inalta, fie cu o crestere economica mai scazuta, pierderea independentei politicii monetare nu va produce avantaje, ci costuri. Evident si contrariul este valabil.

De regula, in perioada de dinaintea adoptarii euro, apar speculatii pe rata de conversie, dar nu asta e marea problema. Mai spinoasa pare a fi pregatirea economiei in vederea adoptarii euro. In acest sens, importante sunt: pozitia fiscala, conditiile de pe piata fortei de munca, rezistenta si soliditatea pietelor financiare si conditiile de aderare impuse de catre UE (criteriile de la Maastricht).

Surse din interiorul BNR au declarat insa pentru Hotnews.ro ca interpretarea pe care o dau mesajului directorului general al FMI este sa ne grabim sa facem reformele pentru a prinde ERM II in 2012.