Romania are o situatie fiscala grea, insa lucrurile arata mai bine in ceea ce priveste politica monetara, a declarat Dominique Strauss-Kahn, seful FMI, potrivit Mediafax.

"Pe partea fiscala situatia este grea, dar cred ca va fi imbunatatita. Lucrurile arata mai bine in ceea ce priveste politica monetara", a spus Strauss-Kahn, intr-o conferinta de presa, la inchierea vizitei in Romania.

El a mai spus ca este multumit de modul de derulare a acordului cu Romania, desi mai sunt unele lucruri de facut pe partea fiscala.

Totodata, Jeffrey Franks, seful misiunii FMI pentru Romania, a precizat ca desi ultimele date statistice sunt sub asteptari, in acest moment nu exista motive pentru ajustari semnificative ale prognozei privind cresterea economica a Romaniei.

"Ne reevaluam estimarile din trei in trei luni. Vom veni la Bucuresti peste trei saptamani. In acest moment nu vad motive pentru ajustari semnificative ale prognozei", a spus Franks, intrebat daca FMI va modifica estimarea de crestere economica pentru 2010.

Dominique Strauss-Kahn a mai precizat ca desi recuperarea economica a inceput si Romania ar putea avea o crestere economica rezonabila in acest an, aceasta nu va insemna neaparat iesirea din criza.

"Somajul va continua sa creasca pentru cateva luni de acum incolo si, pana cand acesta nu va incepe sa scada, nu putem spune ca s-a incheiat criza", a spus Strauss-Kahn.

Directorul executiv al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, s-a aflat marti in tara noastra in cadrul unui turneu in Europa. In cadrul acestei vizite, seful FMI s-a intalnit cu presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului si s-a adresat plenului reunit al Parlamentului. De asemenea, Strauss-Kahn a sustinut si un discurs la Academia de Studii Economice din Bucuresti.

Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde de euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde de euro.