Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Seful FMI: Romania are o situatie fiscala grea

Romania are o situatie fiscala grea, insa lucrurile arata mai bine in ceea ce priveste politica monetara, a declarat seful FMI, Dominique Strauss-Kahn. El a mai spus ca este multumit de modul de derulare a acordului cu Romania, desi mai sunt unele lucruri de facut pe partea fiscala. Dominique Strauss-Kahn a mai precizat ca desi recuperarea economica a inceput si Romania ar putea avea o crestere economica rezonabila in acest an, aceasta nu va insemna neaparat iesirea din criza.

Strauss-Kahn s-a aflat ieri in tara noastra in cadrul unui turneu in Europa.

Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde de euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde de euro.

Prima masina electrica a Nissan costa 30.000 de euro in Japonia

Nissan a anuntat ca Leaf, prima sa masina electrica, va costa circa 30.000 de euro in Japonia si 24.000 euro dupa ce se aplica subventiile acordate de stat. Nissan primeste comenzi de la 1 aprilie pentru Leaf in Japonia, o va lansa oficial in decembrie, iar la inceput de 2011 masina ajunge in SUA si Europa.

Nissan spune ca Leaf este prima masina electrica accesibila ca pret si adauga ca utilizatorul va plati de opt ori mai putin incarcand masina la priza decat ar plati parcurgand distante similare cu o masina cu motor termic.

Nissan primeste de la 1 aprilie comenzi in Japonia pentru Leaf, vanzarile incep in decembrie iar tinta este sa se vanda 6.000 de unitati in primul trimestru din 2011. In Europa incep in aceasta vara testele cu Leaf, iar primele masini ajung in showroom la inceputul anului viitor. In 2012 Leaf va fi lansata pe plan mondial.

Una din cele mai ieftine masini din lume nu se mai vinde in marile orase indiene din cauza noilor norme de poluare

Maruti 800 - masina care a conoscut putine schimbari in ultimii 27 de ani si costa sub 3.000 de euro in India - nu se mai vinde in 13 mari orase ale tarii si in cativa ani va iesi cu totul de pe piata. Modelul Maruti 800 a fost timp de peste doua decenii cea mai importanta masina din India, dar constructorul a decis ca treptat productia ei va scadea urmand ca in cativa ani sa ajunga la zero intr-o tara in care noile reguli impun doar vanzarea masinilor noi cu norma de poluare Euro 4 si Euro 5. Vanzarile masinutei au scazut masiv in ultimii ani, Tata Nano preia stafeta, iar pe piata sunt destule masini la sub 5.000 de euro.

RBS a fost amendata cu 28,6 milioane lire pentru dezvaluirea de informatii confidentiale

Banca britanica Royal Bank of Scotland (RBS) a fost amendata cu 28,6 milioane de lire sterline de catre autoritatea de concurenta din Marea Britanie pentru ca a dezvaluit bancii rivale Barclays detalii privind costul creditelor acordate. Office of Fair Trading (OFT) a aratat ca directorii RBS au transmis informatii privind costurile creditelor acordate firmelor de servicii, precum cele de avocatura si contabilitate, o piata dominata de RBS si Barclays.

Barclays a folosit aceste date pentru a stabili costurile la produsele proprii, insa nu a fost amendata deoarece a raportat cazul autoritatii de concurenta.