Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Locuintele din clasa I de risc seismic nu vor mai putea fi asigurate

Locuintele din clasa I de risc seismic nu vor mai putea fi asigurate. Guvernul a aprobat un proiect de lege care prevede acest lucru, iar premierul Emil Boc a cerut ca actul normativ sa fie trimis Parlamentului in regim de urgenta. Ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga, a declarat ca asiguratorii au dreptate in cazul acestor cladiri si ca "aici nu mai este vorba de o probabilitate (…), ci de o certitudine ca vor cadea". Proiectul coreleaza legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor cu legea privind societatile de asigurare si de supraveghere a asigurarilor. Vasile Blaga a explicat ca, prin corelarea celor doua legi, apararea drepturilor asiguratilor si promovarea activitatii de asigurare in Romania revine comisiilor de supraveghere a asigurarilor.

Senatorii au votat ca TVA sa fie platit la data incasarii facturii

Senatorii au aprobat modificarea Codului Fiscal, pentru ca Taxa pe Valoarea Adaugata sa fie platita la data incasarii facturii. Potrivit propunerii legislative, cuantumul taxei va fi stabilit proportional cu valoarea incasarilor efective din totalul facturilor emise. In Expunerea de motive, initiatorii au notat faptul ca intentia este de a sprijini mediul de afaceri afectat de criza si de a elimina diferentele dintre mediul privat si Stat. Comisia de specialitate si reprezentantii Guvernului nu au sustinut propunerea de lege, motivand ca ar avea un impact bugetar puternic negativ.

Sebastian Vladescu: Expertii FMI vor reveni in Romania in 26 aprilie si vor sta circa doua saptamani

Expertii FMI vor reveni in Romania in 26 aprilie si vor sta circa doua saptamani, timp in care va fi facuta evaluarea trimestriala. Anuntul a fost facut de ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, dupa intalnirea cu Jeffrey Franks, seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) in Romania. Ministrul Finantelor a discutat cu reprezentantul FMI despre modalitati de crestere a veniturilor bugetare, in contextul in care incasarile la bugetul de stat din primele doua luni au fost sub estimarile initiale. Jeffrey Franks a declarat ca Fondul ia in calcul o revizuire usoara a estimarilor privind cresterea economica a Romaniei dupa ce indicatorii macro au indicat o evolutie sub asteptari.

Inflatia in Zona Euro a ajuns la 1,5%, cel mai mare nivel din decembrie 2008

Inflatia a crescut sensibil in tarile membre ale Zonei Euro, ajungand la 1,5% in luna martie, in cifre anualizate, dupa 0,9% in februarie. Acesta este cel mai mare nivel inregistrat din decembrie 2008 si pana in prezent. Inflatia in Zona Euro a crescut constant, de la nivelul de 0,5% inregistrat in noiembrie 2009, pe masura ce tarile din bloc ies din cea mai grava recesiune care a afectat batranul continent de la Marea Depresiune din anii '30. Unul dintre factorii cei mai importanti a fost majorarea pretului la petrol.

In Etiopia s-a lansat o masina electrica ce costa circa 12.000 de dolari

In Etiopia, o companie locala a lansat o masina electrica ce costa intre 12.000 si 15.000 de dolari. Productia este insa extrem de mica, de sase masini pe saptamana, iar multe dintre piese sunt aduse din China si alte tari asiatice. Lansarea este una paradoxala, dat fiind ca in Etiopia, o buna parte dintre gospodarii nu au curent electric, iar unde exista, se intrerupe des. Masina se numeste Solaris Elettra, poate merge cu maximum 80 km/h, iar compania spune ca Etiopia dispune de multe surse de energie. Producatorul isi pune sperantele in hidrocentralele din tara si sustine ca Etiopia ar putea deveni cel mai mare producator de electricitate din Africa in viitor. In prezent, insa, Etiopia este una din cele mai sarace tari de pe glob, iar electricitatea este un lux.