CEC Bank si BCR sunt primele banci care au trecut la reducerea dobanzilor la credite si respectiv depozite, dupa ce BNR a coborat luni dobanda cheie si a solicitat indirect bancherilor sa scada costurile creditelor. CEC a redus dobanda de baza la creditele in lei de la 11,25 % pe an la 9,90 % pentru persoanele fizice si de la 11,40 % pe an la 9,90 % pe an pentru persoanele juridice. BCR a redus si ea, incepand cu 1 aprilie, dobanzile la depozitele in lei constituite de persoanele fizice si juridice, „avand in vedere, evolutia mediului economic si a reducerii dobanzii de politica monetara”, se arata intr-un comunicat al bancii comerciale.

  • Concurenta le va obliga si pe celelalte banci sa coboare dobanzile

La creditele in euro, CEC a redus dobanda de baza pentru persoanele fizice si juridice de la 7,25 % pe an la 6,90 % pe an. De noile procente de dobanda redusa beneficiaza toti clientii care au prevazuta dobanda de baza Prime Rate (PR) in contractele de credit semnate cu banca. Radu Ghetea, presedintele CEC Bank, spera ca prin aceasta decizie clientii bancii sa poata face fata mai usor rambursarilor creditelor in derulare si sa acceseze credite noi.

Banca Comerciala Romana (BCR) a redus si ea, incepand cu 1 aprilie, dobanzile la depozitele in lei constituite de persoanele fizice si juridice, „avand in vedere, evolutia mediului economic si a reducerii dobanzii de politica monetara efectuata de BNR”, se arata intr-un comunicat al bancii. Astfel, dobanzile pentru depozitele in lei la termene pentru persoane fizice se reduc cu pana la 0,8 p.p. pentru maturitatile cuprinse intre 1 luna si 12 luni, respectiv cu pana la 1 p.p. in cazul conturilor de economii Maxicont in lei. In cazul persoanelor juridice, banca reduce dobanda cu 0,5 p.p. la depozitele la termen si Conturile Ideal BCR in lei.

Noile niveluri ale dobanzilor se vor aplica depozitelor la termen noi si celor prelungite automat ulterior datei de 1 aprilie 2010, iar in cazul Conturilor Ideal BCR noile niveluri ale dobanzilor se vor aplica inclusiv volumelor existente.

Banca Romaneasca a anuntat si ea modificarea dobanzilor oferite la creditele ipotecare si imobiliare, in acord cu valoarea indicilor de referinta - Euribor, Robor si Libor, inregistrati la data de 15 martie 2010.

Cea mai semnificativa scadere a dobanzii de referinta se inregistreaza la creditele in lei cu 4,35 puncte procentuale. Noile rate de dobanda se aplica incepand de joi, 25 martie, si sunt valabile atat pentru creditele aflate in sold, cat si pentru cele acordate dupa aceasta data. Suma lunara de plata pentru un credit ipotecar in valoare de 150.000 de lei pe o perioada de 30 de ani inregistreaza o scadere de aproximativ 29 la suta, respectiv de la aproximativ 1.740 de lei la 1.240 de lei.

Modificarea dobanzilor percepute la creditele ipotecare si imobiliare se face aplicand valoarea indicilor de referinta din 15 martie, 15 iunie, 15 septembrie si 15 decembrie. Dobanda variabila pentru un credit ipotecar este calculata ca suma dintre indicele de referinta (in functie de moneda creditului) si marja fixa a bancii, agreata la semnarea contractului de credit.

  • Stagnarea in materie de creditare "nu face bine" bancilor"

Reamintim ca miercuri, viceguvernatorul BNR Cristian Popa a atras atentia bancherilor ca inasprirea standardelor de creditare este explicabila, dar ca rolul BNR este sa atraga atentia daca au loc expuneri care ar complica situatia economica actuala. De asemenea, acesta a adaugat ca, in situatia in care bancile vor inaspri standardele de creditare, se poate ajunge la o dezintermediere agresiva care „nu face bine” sistemului bancar.

Banca Nationala a procedat, luni, la o noua reducere a dobanzii de referinta, cu efect din 30 martie, pana la 6,5 % pe an, de la 7 la suta, nivel anterior. Decizia a fost luata in unanimitate de membrii Consiliului de Administratie a BNR.