Andreea Paul Vass, consilierul personal al premierului Emil Boc, nu crede ca se va ajunge la un al doilea imprumut de la FMI.

De altfel, o discutie serioasa referitoare la posibilitatea contractarii unui nou imprumut nu poate avea loc mai devreme de inceputul anului 2011.

"Ultima transa pe care o avem de luat de la FMI este chiar in martie 2011. Asadar, o discutie in acest sens mi se pare usor prematura. Mai mult decat atat, inainte de a dezbate oportunitatea unui nou imprumut trebuie sa eliminam toate caile strategice de imbunatatire a absorbtiei fondurilor externe nerambursabile, de imbunatatire a colectarii veniturilor publice prin eliminarea fisurilor din Codul Fiscal, respectiv trebuie sa diminuam semnificativ evaziunea fiscala", mentioneaza Andreea Vass, intr-un comunicat.

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, in cadrul intalnirii cu directorul general al FMI, Dominique Strauss Kahn ca "Romania ar putea incheia o cooperare pe termen lung cu FMI".

El a mai precizat ca din punctul sau de vedere, "dorim o cooperare pe termen lung cu FMI. Cand vom incheia acest acord, cel mai probabil va vom solicita un acord stand by de asistenta sau o linie de credit flexibila. Vom vedea impreuna ce solutie sa adoptam", a declarat Traian Basescu.

Bancherii apreciaza ca premature declaratiile presedintelui, spunand ca atata vreme cat deficitul bugetar este ridicat, a trai de la un imprumut la altul nu poate fi o solutie serioasa de finantare. "Romania trebuie sa gaseasca si alte surse de finantare, nu doar acorduri care sa impuna anumite conditionalitati", au declarat pentru HotNews.ro, surse din randul presedintilor de banci comerciale.