Frati crestini. Multi intrebat-au daca va invia economia de Paste si daca masurile ne-ortodoxe vor crestina scaderea economiei. Intru aceea deschis-am discutia despre masurile ne-ortodoxe ale politicii monetare, uciga-le toaca, Doamne iarta-ma! Se vorbeste de multa vreme ele, ba chiar au capatat un aer aproape misterios, cata vreme guvernatorii nu vorbesc deschis despre ce e ortodox si ce e catolic in deciziile bancilor centrale. In esenta, nu e vorba de nimic secret sau masonic, ci discutam in spirit crestin si cu dreapta piosenie despre trei mari si late tipuri de asemenea masuri.

Prima se numeste pompos, “credit easing”. Eu i-as spune “respiratie gura la gura”, Doamne iarta-mi pacatele si ma izbaveste de cel viclean. Practic, prin credit easing deblochezi cu evlavie si dreapta credinta piata creditului, cumparand sfintite titluri de stat sau dintre cele emise de dreptcredinciosii persoane juridice.

A doua masura care iese din “ortodoxie” este interventia asupra dobanzii cheie in asa fel incat sa schimbi anticiparile agentilor economici crestini din piata.

Si nu in ultimul rand, a treia masura neortodoxa. Serafimii ii spun intre ei „quantitative easing”. Iar preasfintii care o aplica nu fac altceva decat sa creasca masiv cantitatea de bani in circulatie. Cu cateva conditii, preamaritilor.

Fratii mei, daca tot suntem in Vinerea Mare, sa discutam despre cele nevazute. Caci prima masura, acea „credit easing” nu va invia de paste si nici nu vi se va arata cinstitelor Mneavoastra fete.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa