Economia Marii Britanii are nevoie de o ingrijire la fel de atenta precum cunoscutul fotbalist britanic Wayne Rooney, care s-a accidentat in timpul unui meci. Sfatul vine de la premierul britanic Gordon Brown, in contextul in care partidele din Marea Britanie se pregatesc pentru alegerile parlamentare din 6 mai.

Seful Executivului a facut o analogie cu situatia unuia dintre cei mai buni fotbalisti din lume, pentru a explica de ce guvernul laburist se declara impotriva reducerii cheltuielilor publice in acest an, in ciuda deficitului de buget de 250 de miliarde de dolari, transmite Reuters. Opozitia conservatoare, care conduce in sondaje, sustine ca va reduce cheltuielile semnificativ in acest an, daca va castiga alegerile.

Atacantul lui Manchester United, Wayne Rooney, s-a accidentat la glezna dreapta in timpul meciului cu Bayern Munchen. El este unul dintre cei mai in forma atacanti ai fotbalului mondial, cel mai bun marcator din Premier League (cu 26 de goluri) si una dintre sperantele fanilor britanici la castigarea Cupei Mondiale din Africa de Sud. La fel ca antrenorii lui Rooney, politicienii nu ar trebui sa forteze economia sa "sara de pe masa de tratament ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat", a declarat premierul britanic.

"Stiu ca Wayne Rooney a fost accidentat la picior si stiu ca toti spera ca el sa fie in forma pentru Cupa Mondiala. Dar dupa o accidentare ai nevoie de sprijin sa te recuperezi, ai nevoie de sustinere pentru a reveni pe teren, ai nevoie de sprijin pentru a-ti redobandi puterea pe deplin si abia apoi mergi sa iei Cupa Mondiala", a declarat Gordon Brown.

Declaratiile vin in contextul in care laburistii au promis sa reduca la jumatate deficitul in cursul a patru ani; conservatorii au anuntat ca ei vor face mai mult decat atat, dar nu au spus care sunt masurile pe care au de gand sa le ia. Pietele financiare au tratat ambele planuri cu scepticism, din cauza lipsei de informatii exacte.

Gordon Brown este cunoscut ca politician experimentat, dar cu o morga extrem de serioasa, lipsindu-i carisma si farmecul predecesorului sau Tony Blair. In eforturile sale de a se apropia de oameni si de a se face mai bine inteles, prim-ministrul din Marea Britanie a fost deseori luat in deradere de presa de la Londra. Dar analogia pe care a facut-o acum cu situatia lui Rooney ar putea sa-i aduca voturile a numerosi cetateni, sustin analistii britanici.

Brown a anuntat ca economia inca "nu este in forma" si ca retragerea timpurie a sprijinului este riscanta. "De aceea consider ca este gresit sa spunem ca ar trebui sa scoatem sase sau chiar sapte miliarde de lire sterline din economie, anul acesta", a precizat premierul.