Creditul bancar continua sa creasca in Grecia, chiar daca la un nivel anemic. Imprumuturile straine nu au aruncat in aer dobanzile, desi e corect sa spunem ca banii se duc in mare parte la firmele de stat, in special la cele din zona energiei electrice si a gazului. Daca esti persoana fizica si vrei un credit, banca iti da bani. Cele mai multe se opresc insa cu finantarea la 60% din valoarea proprietatii. Imprumuturile ipotecare sunt chiar in usoara urcare, potrivit datelor Bancii Nationale a Greciei.

  • Creditele de consum scad, dar urca ipotecarele

Creditul de consum a scazut usor (chestiune normala), in vreme ce celelalte categorii de imprumuturi (auto s.a) sunt si ele pe o tendinta usor pozitiva. Una peste alta, populatia a luat in februarie 2010 credite cu 127 milioane de euro mai mult decat in ianuarie, cresterea venind din zona creditului ipotecar. La depozitele la vedere, dobanda medie in sistemul bancar elen este de 0,44%.

In cazul persoanelor fizice, un credit ipotecar de 50.000 de euro luat pe 10 ani genereaza o rata de circa 500 de euro (intre 480 si 520 euro), marjele de dobanda fiind de intre 4 si 7%.

Marja se adauga dobanzilor, acestea fiind (in cazul creditelor ipotecare luate pe mai mult de 5 an) de circa 3,9%.

Banca Nationala a Greciei

Daca discutam despre companii, firmele de stat au luat partea leului. Contractii ale creditului s-au remarcat in mai toate sectoarele, cu exceptia turismului, a comunicatiilor, shippingului si a companiilor de stat (firmele de electricitate, gaz samd).

  • Companiile de stat au acces mai usor la imprumuturi

In cazul persoanelor fizice, un credit ipotecar de 50.000 de euro luat pe 10 ani genereaza o rata de circa 500 de euro (intre 480 si 520 euro), marjele de dobanda fiind de intre 4 si 7%, arata site-urile care se ocupa cu comparatiile creditelor. Marja se adauga dobanzilor, acestea fiind (in cazul creditelor ipotecare luate pe mai mult de 5 an) de circa 3,9%.

Grecia nu se afla intr-o stare financiara foarte buna, numai costul dobanzilor pentru imprumuturile emisiunilor de obligatiuni ridicandu-se la 7,7 miliarde de euro, fata de valoarea de 3,8 miliarde de euro pe care ar fi avut-o acestea, daca s-ar fi vandut cu un randament mediu.

  • Statul va plati dobanzi de 19 miliarde de euro pentru obligatiunile emise

Conform calculelor analistilor Bloomberg, bazate pe datele Credit Agricole, Grecia urmeaza sa plateasca dobanzi in valoare de 18,9 miliarde de euro pentru emisiunile de obligatiuni care vor urma anul acesta, fata de 9,4 miliarde de euro, cat ar fi platit inainte de criza.

Pentru a continua sa-si refinanteze datoria publica de 300 miliarde de euro Grecia trebuie sa imprumute un total de 54 de miliarde de euro in acest an, dintre care 20 de miliarde de euro pana la finele lunii mai. Autoritatile de la Atena au lansat deja doua imprumuturi pe 25 ianuarie si 4 martie cu scadentele la cinci si respectiv zece ani. Prima emisiune a permis strangerea a opt miliarde de euro la o dobanda de 6,20 la suta, iar cea de a doua a strans cinci miliarde de euro la o dobanda de 6,38 la suta.