Grecia se intoarce cu fata catre americani in incercarea de a-si finanta datoriile, dupa ce premierul Papandreu a obtinut „pe surse” informatia ca FMI va cere masuri suplimentare de austeritate in schimbul primirii ajutorului financiar, scrie Market News International, citat de Le Figaro. Statul elen incearca astfel sa isi asigure din alta parte finantarea pe termen scurt de care are nevoie (10 miliarde de euro pana la finele lui mai 2010), chiar daca in mod oficial Papandreu neaga ca ar fi demarat deja negocierile cu americanii.

O deplasare in SUA a premierului Papandreu este confirmata si de Financial Times,care precizeaza ca premierul elen va pleca in 20 aprilie in SUA pentru a discuta cu reprezentantii unor fonduri americane specializate in investitii pe pietele emergente. Dealtfel, maine este asteptata la Atena o echipa de experti ai FMI, a anuntat, marti, un responsabil din Ministerul grec de Finante, transmite AFP.

„Nu este vorba de un control, ci de o misiune de asistenta tehnica, la cererea Atenei” a subliniat responsabilul, sub protectia anonimatului. Functionarii FMI, care urmeaza sa aiba miercuri o prima intalnire cu ministrul grec de Finante, Georges Papaconstantinou, ar urma sa ramana in Grecia timp de 15 zile, pentru a-si oferi expertiza in materie de executie bugetara si fiscalitate, potrivit responsabilului.

De asemenea, sursa citata a adaugat ca expertii FMI vor reveni in capitala Greciei in prima jumatate a lunii mai. De data aceasta, va fi vorba despre examinarea punerii in practica a planului Greciei de redresare bugetara, in cadrul unei misiunii tripartite cu Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana, inaintea evaluarii de tara efectuata de Comisia Europeana, programata pentru data de 15 mai. In schimb, oficialii Ministerului grec de Finante au refuzat sa faca orice comentarii cu privire la un articol publicat in cotidianul financiar Naftemboriki, potrivit caruia Oficiul European de Statistica (Eurostat) a estimat ca, in 2009, deficitul public al Greciei a fost mai mare decat cifra de 12,7 procente din PIB anuntata oficial.