Fondul Monetar International (FMI) a respins acuzatiile viceguvernatorului bancii centrale a Cehiei, Mojmir Hampl, care a declarat saptamana trecuta ca FMI a alimentat criza economica din Europa Centrala si de Est pentru a determina statele din regiune sa ii ceara ajutorul, potrivit Bloomberg. Gerry Rice, directorul adjunct al departamentului de relatii internationale al FMI, a precizat ca aceste declaratii "sunt in contradictie cu situatia reala, sfidand in acelasi timp bunul simt si discernamantul comunitatii internationale".

"Din contra, FMI a ajutat la combaterea crizei, prin actiuni rapide si decisive", a declarat Gerry Rice, care a adaugat ca Cehia se numara printre tarile care sustin Fondul, inclusiv prin resurse financiare.

Viceguvernatorul bancii centrale a Cehiei a declarat vineri ca FMI a alimentat anul trecut criza economica din Europa emergenta, prin interpretarea in mod gresit a anumitor date, pentru a crea o situatie care sa determine statele din regiune sa ceara ajutorul institutiei.

"Este ridicol ca tocmai FMI a accelerat criza. A fost o incercare de a provoca bail-out-ul intregii regiuni. Inaintea crizei, FMI nu avea practic niciun client. Odata cu aceasta criza si cu noua conducere in frunte cu Dominique Strauss-Kahn, Fondul si-a gasit de lucru si a obtinut mai multi bani", declara Mojmir Hampl.

El a mai spus ca FMI a pus accentul pe date care exagerau expunerile bancilor vest-europene in Europa emergenta, insa ignora faptul ca imprumuturile acestor subsidiare erau acoperite in mare parte de depozitele locale.

Guvernatorul bancii centrale a Cehiei, Zdenek Tuma, a declarat marti ca remarcile lui Mojmir Hampl reprezinta "opinii personale" si nu pozitia bancii.

Institutia internationala cu sediul la Washington a acordat ajutoare financiare de miliarde de dolari unor state precum Ungaria, Letonia, Ucrainei si Romania, in contextul declinului economiilor acestor tari si a blocajelor de pe pietele financiare.