Salariul mediu net a scazut in luna februarie cu 15 lei fata de nivelul din prima luna a anului, stabilizandu-se la 1.411 lei, arata datele furnizate de Institutul National de Statistica (INS). Cele mai mari contractii ale salariului net s-au inregistrat in show-biz (unde salariul net a scazut cu 450 de lei) , asigurari si imobiliare (scaderi de peste 300 de lei).

De partea cealalta, au existat si categorii de salariati care au inregistrat cresteri ale salariilor nete, acestia fiind angajatii din productia tutunului, petrolului si cei din segmentul farmaceutic.

„In luna februarie 2010, in majoritatea activitatilor economice, nivelul castigului salarial

* activitatile de spectacole -16%

* asigurari, reasigurari, tranzactii imobiliare, energie - intre 6-10% *hoteluri si restaurante- intre 4-6%

Institutul National de Statistica- cele mai mari reduceri salariale

mediu net a fost mai scazut decat in luna precedenta, cand s-au acordat, in unele activitati economice, premii ocazionale (inclusiv al 13-lea salariu pentru anul 2009) ori ca urmare a nerealizarilor de productii si a dificultatilor financiare” se arata in comunicatul INS.

Bancherii si-au „conservat” salariile, nivelul venitului lunar mediu net fiind de 3.226 lei. Discutam despre valori medii, in sistemul bancar local inregistrandu-se si salarii de 30.000 de euro lunar. La polul celor mai mici venituri lunare nete se afla hotelierii (775 lei net) dar si angajatii din domeniul fabricarii mobilei si a obiectelor de imbracaminte, cu cate 800 de lei.

*fabricarea produselor din tutun- 18%

*prelucrarea titeiului, fabricarea produselor farmaceutice- 11-15% *cercetare-dezvoltare, fabricarea autovehiculelor de transport rutier- 5-7%

INS- cele mai mari cresteri salariale

Cresterile castigului salarial mediu net din luna februarie 2010 fata de luna precedenta, in unele activitati economice, au fost determinate de acordarea de premii ocazionale (inclusiv al 13-lea salariu pentru anul 2009), de realizarea de productii mai mari ori de disponibilizarea personalului cu castiguri salariale mai mici, mai arata INS.

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare scaderi – 2% ale castigului salarial mediu net, ceea ce nu ajuta foarte mult din punctul de vedere al taierilor de cheltuieli necesare. Potrivit Statisticii, salariul mediu net in februarie in administratia publica a fost de 2.148 lei, in invatamant 1.632 lei, sanatate 1.372 lei.