Deficitul bugetar al Greciei a fost in 2009 de 13,5%, cu aproape un punct procentual mai ridicat decat estimarile oficiale, scrie ziarul local Imerisia, preluat de agentia Dow Jones. In mod oficial, deficitul admis a fost de 12,7% din PIB, cu toate ca premierul Papandreu a recunoscut ca e posibil ca nivelul deficitului sa fie revizuit in crestere. Potrivit editiei onlin e a ziarului grec, cifrele definitive vor fi anuntate in 22 aprilie.

Un grup de experti ai Fondului Monetar International (FMI) a inceput in aceasta dimineata o vizita de 15 zile la Atena, pentru a supraveghea indeaproape mecanismele planului de austeritate al Guvernului grec destinat scoaterii tarii din grava criza economica, potrivit EFE.

Conform declaratiilor unui purtator de cuvant al Ministerului de Finante, in afara de urmarirea bugetelor de stat si a modului in care a fost pus in practica Planul de Stabilitate si Dezvoltare, aprobat de Comisia Europeana pentru depasirea crizei, misiunea FMI se angajeaza si sa acorde asistenta tehnica autoritatilor elene.

Impartiti in doua grupuri, expertii FMI vor sta la Atena 15 zile, potrivit sursei citate.

Grecii ar dori sa evite creditele FMI din pachetul de ajutoare de care are nevoie, dar mass-media preconizeaza ca expertii FMI vor profita de vizita la Atena pentru a analiza pe teren situatia, in fata eventualitatii ca Grecia va fi nevoita sa recurga, in ultima instanta, la ajutorul Fondului.

Unii analisti estimeaza ca, in cazul in care tara va obtine un credit de la FMI, nu va fi nevoita sa adopte noi masuri de austeritate in acest an, ci in 2011 si 2012.

Papandreu a adoptat in martie un plan de ajustare financiara, care a primit sprijinul partenerilor din Uniunea Europeana, prin care spera sa economiseasca 4,8 miliarde euro in 2010.