Bulgaria va concesiona companiilor private principalele porturi, aeroporturi si gari, pentru accelerarea modernizarii infrastructurilor sale, a declarat pentru AFP ministrul bulgar al Transporturilor, Alexandar Tsvetkov, citat de AFP. Terminalele de marfuri pentru principalele doua aeroporturi, Sofia si Plovdiv, precum si patru aeroporturi, intre care si cel din Plovdiv, vor face obiectul a patru oferte ce vor fi lansate in curand, a precizat el la o intalnire cu presa straina.

De asemenea, vor fi concesionate anumite parti din doua porturi bulgare la Marea Neagra - Varna si Burgas - precum si porturile bulgare de pe Dunare - Ruse, Silistra, Tutrakan, Nikopol, Vidin si Lom.

Mai multe gari si cai ferate, printre care cele din Sofia, Plovdiv si Varna, sunt si ele avute in vedere, a declarat ministrul. Concesionarile sunt destinate proiectelor care nu pot fi finantate prin fonduri europene.

Bulgaria dispune pana in 2013 de fonduri europene pentru transporturi, in valoare de doua miliarde de euro, care nu sunt aplicabile decat infrastructurilor care se gasesc pe marile artere europene, numite 'culoare paneuropene'. Bulgaria este traversata de cinci astfel de culoare.

Doar 2,5 la suta din aceste fonduri europene au fost cheltuite, din cauza intarzierilor de acreditare a organismelor de control a fondurilor europene, si a numarului insuficient de proiecte prezentate.

Bulgaria nu dispune decat de 418 km de autostrada pe teritoriul sau, de 111.000 km patrati, infrastructurile prost amenajate fiind considerate un dezavantaj major al tarii de catre investitorii straini