Piata financiara elena devine tot mai tensionata dupa ce Banca Nationala a Greciei a publicat datele legate de retragerea banilor din bancile locale, noteaza AFP, preluand o analiza a Commerzbank. In total, lunile ianuarie si februarie au adus retrageri din bancile elene de 8 miliarde de euro din partea companiilor si a populatiei, ceea ce echivaleaza cu 4% din PIB-ul Greciei, mai arata AFP.

  • Retragerile reprezinta "pagubele colaterale" ale crizei

„Un asemenea val de retrageri este destul de neobisnuit. Este de fapt ceea ce numim "pagube colaterale" ale crizei grecesti care provoaca un comportament nervos al clientilor bancari”, a explicat Ulrich Leuchtman, unul din autorii analizei Commerzbank. Partea proasta, noteaza AFP este ca aceste retrageri masive fragilizeaza nu doar sistemul bancar, ci si Statul elen, pentru ca bancile detin cele mai multe obligatiuni.

Leuchtman a admis ca e greu sa confirme in acest moment ca este vorba despre o tendinta. Trebuie sa vedem ce se intampla lunile viitoare. „Volumul depozitelor bancare din Grecia este inca la un nivel confortabil – 240 miliarde de euro potrivit Bancii Nationale, suma reprezentand un record al ultimilor ani.