Dificultatile din zona pietei imobiliare si somajul ridicat sunt cele mai importante amenintari la adresa reluarii cresterii economice a SUA, a declarat miercuri seara presedintele Bancii Centrale americane, Ben Bernanke. Vezi aici discursul presedintelui Fed

  • Nu observ niciun semn de redresare sustinuta a economiei americane

Discursul din Dallas al sefului Fed a fost asteptat de toate pietele financiare, iar tonul usor pesimist al lui Bernanke a influentat imediat Wall Streetul care a reactionat negativ. „Trebuie sa vedem mai multe semne ale redresarii ca sa putem vorbi de sustenabilitate, chiar daca unii indicatori macroeconomici par sa arate mai bine. Cat priveste somajul, “chiar daca numarul celor concediati incetineste, angajarile noi sunt inca la un nivel prea scazut. Nivelul somajului- 9,7% este inca la un nivel foarte ridicat. Ma preocupa numarul celor care si-au pierdut locul de munca in ultimele 6 luni", a mai spus Bernanke.

  • SUA are de facut alegeri dificile: taxe mai mari sau cheltuieli mai mici

Pe termen mai lung, presedintele Fed a estimat ca situatia bugetara combinata cu populatia tot mai imbatranita a SUA impun o alegere „dificila”. Sau cresteri ale fiscalitatii, sau reduceri ale bugetelor de asistenta sociala sau a altor cheltuieli publice, a mai precizat seful Fed.