Romania a exportat in luna februarie 2010 cu 2,44 miliarde de lei mai putin decat a importat, deficitul comercial astfel format fiind mai mic cu 1,26 miliarde de lei fata de februarie 2009, arata datele Institutului National de Statistica (INS). Exporturile FOB au insumat 10,5 miliarde lei, iar importurile CIF au insumat 13 miliarde de lei, in crestere cu 18,0%, respectiv cu 2,8% , mai arata INS.

E de bine sau e de rau asta? Daca ne uitam la jumatatea plina a paharului, normal ca e de bine. O ajustare era binevenita. Daca insa privim importurile ca materie prima utilizata la fabricarea produselor pe care apoi le exportam, nu mai e de bine.

  • Dupa primele doua luni din an, avem un "minus"  comercial de 4,25 mld lei

Exporturile FOB realizate in perioada 1.I-28.II 2010 au fost de 20,19 miliarde lei, iar importurile CIF au fost de 24,45 miliarde lei. Comparativ cu primele doua luni din 2009, exporturile au crescut cu 18,5%, iar importurile au crescut cu 3,4%.

structura deficitului comercial
Structura deficitului comercial
Foto: HotNews.ro
Deficitul comercial in perioada 1.I-28.II.2010 a fost asadar de 4,25 miliarde de lei, cu 2,34 miliarde lei mai mic decat in perioada similara din 2009.

Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri in perioada 1.I-28.II.2010 a fost de 15,17 miliarde de lei la expedieri si de 17,32 miliarde lei la introduceri, reprezentand 75,1% din total exporturi si 70,9% din total importuri.

Diferenta dintre dinamica calculata pe baza valorilor exprimate in lei si cea calculata din valori exprimate in euro a fost determinata de aprecierea monedei nationale in lunile ianuarie-februarie 2010 cu valori ce se situeaza in intervalul 2,2% - 3,9%, fata de lunile corespunzatoare din anul 2009, mai arata INS.

  • Excendentul, ca si deficitul, pot fi la fel de periculoase. Keynes voia sa impoziteze excedentele (cateva chestii teoretice)

In economia globala, totalul exporturilor il egaleaza pe cel al importurilor. Cand o tara importa un bun, este evident ca o alta il exporta. Cu alte cuvinte, daca o tara are un surplus, o alta tara va avea un deficit comercial. La fel, daca un stat (sa presupunem ca discutam despre Romania), isi reduce deficitul comercial, un alt stat isi va reduce excedentul. Keynes a recunoscut ca, la fel ca si deficitul comercial, si excedentul poate fi la fel de periculos.

Gandindu-se ca excedentul reprezinta un surplus de exporturi, adica o scadere a cererii care poate afecta cresterea economica globala, s-a gandit sa il impoziteze. O chestiune asupra careia merita revenit.

Se vor gasi desigur cate unii care sa se bucure cu gura pana la urechi ca se reduce deficitul comercial. O sa vina probabil altii care sa faca grafice si sa arate ca ne revenim, ca suntem pe drumul cel bun. Sa fim seriosi. Scaderea drastica a importurilor trebuie interpretata prin cheia unei scaderi a productiei, atata vreme cat in Romania, 70% dintre exporturi au incorporata materie prima importata. Import mai mic inseamna prin urmare productie in scadere si exporturi mai mici.

  • Deficitul cu produse agroalimentare: 1,53 miliarde de euro, in 2009

Ideea este ca o tara care vrea sa scape de deficitul ei comercial, trebuie sa gaseasca o alta tare care sa ii preia din aceasta povara. Practic, sa transmita acest “cartof” fierbinte altuia.

Ideal ar fi sa vedem cu ce state avem deficite comerciale insemnate si cum ar putea fi ele incetinite. Dar asta presupune o munca uriasa a celor care muncesc ca atasati comerciali prin ambasadele straine, ceea ce mi-as dori sa vad macar in urmatorii 5 ani.

Deficitul Romaniei cu produse agroalimentare a totalizat 1,533 miliarde de euro, in 2009, in scadere cu aproape 26 % (peste 531 de milioane de lei) fata de anul 2008, arata datele Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Carnea de porc proaspata sau congelata si zaharul din trestie sau din sfecla de zahar au fost principalele produse agroalimentare aduse de pe piata externa, valoarea acestor importuri totalizand aproape 379 milioane de euro, respectiv 192,7 milioane de euro. De asemenea, Romania a importat in 2009 carne si organe de pasare in valoare de 156,9 milioane de euro si porumb de 130,3 milioane de euro.

De asemenea, de pe piata externa, au mai fost aduse pentru sume importante branzeturi, cafea, ciocolata, citrice, banane, tomate, dar si sucuri din fructe si legume.

In schimb, exporturile Romaniei in tarile Uniunii Europene si in cele extracomunitare au crescut anul trecut cu aproape 4% fata de 2008, totalizand 2,181 miliarde de euro (2,099 miliarde de euro in 2008).

  • Exportam tigari de foi, capre si produse de patiserie

Cele mai atractive alimente autohtone pentru piata externa au fost tigarile de foi, trabucurile si tigaretele, pentru care au fost incasate peste 362,1 milioane de euro, dar si grau si meslin (amestec de grau si secara - n.r.) de aproape 303 milioane de euro, porumb - 250,5 milioane de euro, seminte de rapita - 223,7 milioane de euro, si seminte de floarea soarelui - 146,1 milioane de euro.

In 2009, Romania a continuat sa exporte animale vii, respectiv ovine si caprine, in valoare de peste 82,3 milioane de euro, bovine de aproape 74 de milioane de euro, dar si carne si organe de pasare de 49,8 milioane de euro.

Exporturile Romaniei in UE si tarile terte au vizat si produsele de brutarie si patiserie, miere si ape minerale.

  • Deficitul comercial al UE: 9 miliarde euro

Uniunea Europeana este principalul partener in comertul agricol al Romaniei, cu o pondere situata intre 70 si 80% atat la importuri, cat si la exporturi.

Cele 16 state membre ale zonei euro au inregistrat, in ianuarie 2010, un deficit comercial de 8,9 miliarde de euro, dupa ce, in luna similara din 2009, zona euro a inregistrat un deficit comercial de 12,1 miliarde de euro, conform cifrelor publicate de Oficiul european de Statistica (Eurostat), citat de Agerpres.

Uniunea Europeana a inregistrat in luna ianuarie 2010 un deficit comercial de 22,5 miliarde de euro, fata de un deficit comercial de 28 de miliarde de euro raportat in perioada similara din 2009.