Cele mai mari banci americane si-au "cosmetizat" conturile de-a lungul ultimelor 5 trimestre pentru a-si ascunde datoriile, scrie vineri Wall Street Journal (WSJ), citand date ale Fed (sistemul de banci centrale ale SUA).

Goldman Sachs, Morgan Stanley, JP Morgan Chase, Bank of America, Citigroup si alte 13 banci si-au subestimat in mod intentionat datoriile pe termen scurt cu cel putin 42% la finalul ultimelor 5 trimestre", noteaza WSJ. Mecanismul a fost destul de ingenios: dupa ce isi umflau in mod intentionat datoria pe termen scurt la mijlocul perioadei de raportare, o scadeau consistent catre sfarsitul trimestrului pentru a da senzatia ca sunt "sanatoase" si a evita scaderea cursului actiunilor la Bursa.

Subterfugiul viza de asemenea sa ii asigure pe investitori ca nivelul riscului este mentinut in limite rezonabile. "Eforturile noastre de gestionare a conturilor respecta normele in vigoare", a comentat reprezentantul BofA pentru WSJ. Potrivit cotidianului citat, autoritatea de reglementare a deschis o ancheta pentru aceste practici, descoperite cu ocazia prabusirii Lehman Brothers. Lehman recurgea deseori la o operatiune denumita generic "Repo 105" pentru a-si minimiza datoriile.