Economia Poloniei nu este pusa in pericol de tragedia aviatica in care si-au pierdut viata presedintele si mai multi oficiali de rang inalt, a declarat duminica dupa -amiaza Michal Boni, seful unui grup de consilieri strategici ai primului ministru polonez, citat de Reuters.

„Continuam sa monitorizam situatia si suntem gata sa luam diferite decizii, dar nu ne asteptam sa se intample ceva periculos pentru economia poloneza”, a declarat Michal Boni intr-o conferinta de presa.

  • Moartea guvernatorului nu va afecta evolutia zlotului, care in acest an s-a apreciat cu sase procente in raport cu moneda euro

In avion se afla si guvernatorul Bancii Nationale a Poloniei, Slawomir Skrzypek. Dupa decesul lui Slawomir Skrzypek, vice-guvernatorul Piotr Wiesiolek va prelua, temporar, conducerea institutiei. Comitetul de politica monetara se va reuni pe data de 12 aprilie pentru a discuta cum va proceda. Moartea guvernatorului nu va afecta evolutia zlotului, care in acest an s-a apreciat cu sase procente in raport cu moneda euro, si nici stabilitatea financiara a Poloniei, a declarat Anna Zielinska-Glebocka, membra in comitetul de politica monetara.

„Nu vedem nici o implicatie negativa pentru piete”, a declarat Simon Quijano-Evans, director pentru regiunea Europa, Orientul Mijlociu si Africa la Credit Agricole Cheuvreux.

  • Sistemul economic va continua sa functioneze in mod ordonat, iar Banca centrala va juca un rol foarte bine definit

„Cadrul constitutional este solid si precizeaza in mod clar pasii care trebuie luati in aceste situatii, astfel ca sistemul economic va continua sa functioneze in mod ordonat, iar Banca centrala va juca un rol foarte bine definit”, a apreciat Simon Quijano-Evans.

In catastrofa avionului Tu-154M al presedintelui Poloniei, Lech Kaczynski, survenita sambata dimineata langa Smolensk (vestul Rusiei), si-au pierdut viata 96 de persoane - 88 de pasageri si opt membri ai echipajului.

Potrivit Constitutiei poloneze, indatoririle presedintelui, care are un rol mai degraba ceremonial, va fi asumat de presedintele Camerei inferioare a Parlamentului polonez, Bronislaw Komorowski. Puterea executiva este concentrata in mainile primului ministru si al guvernului. Presedintele are puterea de veto asupra legislatiei si de a face unele numiri, inclusiv generali, judecatori, ambasadori si guvernatorul Bancii Centrale.