Guvernul Spaniei va implementa, indiferent de costuri, o serie de masuri de austeritate cu scopul de a reduce deficitul public, care a ajuns anul trecut la 11,4% din Produsul Intern Brut (PIB), a declarat Jose Luis Rodriguez Zapatero, premierul Spaniei, citat de AFP. Autoritatile de la Madrid au adoptat in luna ianuarie un plan de reducere a cheltuielilor cu pana la 50 miliarde de euro pana in 2013, cand deficitul ar trebui sa coboare sub 3% din PIB.

"Avem un plan credibil, cuantificabil, pe care am inceput deja sa il implementam. Sa asteptam si sa vedem cum se incheie 2010, cum stam cu bugetul si daca ne atingem tintele. Desigur, daca trebuie sa luam masuri de austeritate suplimentare, le vom lua", a declarat Jose Luis Rodriguez Zapatero intr-un interviu acordat Financial Times.

Multi analisti si-au exprimat insa dubiile in legatura cu atingerea tintelor de deficit, precizand ca acestea se bazeaza pe o prognoza de crestere optimista.

Economia spaniola a intrat la finele lui 2008 in cea mai severa recesiune din ultimele decenii, dupa ce criza financiara mondiala a dus la prabusierea sectorului imobiliar. Rata somajului a crescut pana la aproape 19% in ultimul trimestru al anului trecut, de aproape doua ori mai mult decat media din zona euro.

Investitorii se tem ca Spania ar putea calca pe urmele Greciei, care prin problemele fiscale pe care le are a "agitat" moneda europeana si a atras atentia asupra finantelor publice din alte state din zona euro.