Reducerea taxelor, stimularea consumului si reluarea cresterii economice- acestea sunt tintele partidului de centru dreapta Fidesz, castigatorul alegerilor legislative de duminica, din Ungaria, a declarat luni liderul formatiunii, Viktor Orban, citat de Reuters. Orban s-a ferit sa dezvaluie planul concret al relansarii pana cand nu va cunoaste cifrele "reale" pentru 2010. Fidesz a avertizat ca deficitul bugetar ar putea sa fie dublu fata de tinta de 3,8 % din PIB, deoarece datele pe care se bazeaza bugetul au fost falsificate.

  • Cel mai important pas va fi reducerea taxelor.

"Cel mai important pas va fi reducerea taxelor. Am sustinut aceasta masura in ultimii ani si voi face tot ce pot pentru a o pune in practica", a explicat Orban, candidatul Fidesz pentru postul de prim-ministru.

De asemenea, Orban a declarat ca Fidesz are de gand sa creasca competitivitatea, sa eradicheze coruptia si sa reduca birocratia.

Cu toate acestea, Orban a subliniat ca prioritatea viitorul guvern va fi cresterea economica si nu adoptarea de masuri de austeritate. 'Atentia politicii noastre economice nu este orientata spre masurile de austeritate ci spre generarea de crestere economica.

Nu vom putea rationaliza economia si bugetul daca esuam sa ducem economia ungara pe un curs de crestere', a spus Orban.

  • Noul guvern va propune un plan de relansare doar atunci cand va cunoaste datele reale pentru 2010

Referindu-se la intentia Fidesz de a reduce deficitul bugetar, Orban a apreciat ca noul guvern va fi in masura sa propuna un plan credibil doar atunci cand vor fi cunoscute datele reale pentru 2010.

-majorarea TVA de la 20% la 25%,

-inghetarea salariilor bugetarilor si reducerea unor cheltuieli sociale -micsorarea impozitelor pe salarii si venituri asimilate

-reducerea subventiilor pentru energie, transport public si achizitiile de locuinte

-renuntarea la cel de-al 13-lea salariu acordat bugetarilor si a unor beneficii acordate pensionarilor

O parte dintre masurile anticriza luate deja de Ungaria

Prima de risc in cazul Ungariei a scazut pe masura ce investitorii estimeaza ca partidul de opozitie Fidesz, cotat cu cele mai mari sanse de a castiga alegerile parlamentare de luna viitoare, va tine sub control deficitul bugetar si va reforma economia pentru a relansa cresterea.

  • Ungaria- prima tara din UE care a apelat la FMI

Fidesz, partid care a promis ca va reduce taxele pentru salarii si va reduce administratia de stat, a avertizat ca deficitul bugetar ar putea sa fie dublu fata de tinta de 3,8 procente din PIB pe cat mizeaza guvernul in acest an, deoarece datele pe care se bazeaza bugetul au fost falsificate.

Ungaria, prima tara membra a Uniunii Europene care a obtinut un program de sprijin de la Fondul Monetar International, a reactionat mai lent in reducerea dobanzii decat factorii de decizie de la Federal Reserve, Banca Centrala Europeana, Banca centrala a Cehiei sau Banca centrala a Poloniei.