Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Oficial BCE: Pachetul de asistenta financiara pentru Grecia va ajuta moneda europeana

Pachetul de asistenta financiara in valoare de 30 miliarde de euro pentru Grecia va ajuta moneda europeana si va evita in Europa ceea ce s-a intamplat in Statele Unite cu colapsul bancii de investitii Lehman Brothers, a declarat Lorenzo Bini Smaghi, membru al Comitetului executiv al Bancii Centrale Europene. "Euro se bazeaza pe principiul potrivit caruia cei care fac greseli platesc consecintele si trebuie sa schimbe directia. Am ajutat Grecia sa faca asta si ei au oferit o garantie de stabilitate pentru euro", a spus Smaghi, care a avertizat ca fara acordul statelor din zona euro boala s-ar putea raspandi la alte tari si institutii. Incercand din nou sa opreasca o criza a datoriilor care ar afecta moneda euro, unele guverne din zona euro au anuntat ca pun la dispozitia Greciei imprumuturi de 30 miliarde de euro in acest an, daca Atena va solicita banii.

De asemenea, Fondul Monetar International a anuntat un ajutor suplimentar de zece miliarde de euro.

Inflatia anuala a coborat la 4,20% in martie

Rata anuala a inflatiei a coborat la 4,20% in luna martie, de la 4,49% in luna februarie, dupa ce preturile de consum au crescut cu 0,22% comparativ cu luna anterioara, potrivit datelor Institutului National de Statistica. Cresterea preturilor alimentelor a fost cauzata de scumpirea citricelor si a altor fructe meridionale (1,92%), a produselor din categoria legume si conserve de legume (0,84%) si a uleiului comestibil (0,70%). In acelasi timp, unele produse s-au ieftinit. Printre acestea, laptele de vaca (-1,06%) si cartofi (-0,97%). In cazul marfurilor nealimentare, cele mai importante scumpiri s-au inregistrat la combustibili (1,95%), carti, ziare, reviste (0,37%) si energie termica (0,21%). In acelasi timp, pretul autoturismelor si al pieselor de schimb a scazut cu 0,39%. La categoria servicii s-au inregistrat scumpiri ale tarifelor la transportul interurban rutier cu 0,44% si ingrijire medicala - 0,40%, in vreme ce ieftiniri ale tarifelor au avut loc la serviciile de telefonie (-0,74%) si transportul aerian (-0,74).

Irlanda acorda subventii de 5.000 de euro celor care cumpara masini electrice

Guvernul Irlandei va acorda subventii de 5.000 de euro fiecarui cumparator de masina electrica si vrea ca pana in 2020 circa o zecime din autoturismele tarii sa fie electrice. Autoritatile vor construi o retea de 3.500 de puncte de incarcare in Irlanda, iar alianta Renault-Nissan este pentru inceput cea mai avantajata fiindca va avea pe piata trei vehicule in 2012. Irlanda este o tara mai mica si potrivita masinilor electrice, deoarece si distantele parcurse in medie de soferi sunt sub nivelul din tarile cu suprafata mai mare.

Autoritatile de la Dublin au semnat o intelegere cu cel mai mare furnizor de electricitate din tara, astfel ca pana la finele lui 2011 vor fi instalate circa 3.500 de puncte de incarcare standard si 30 de puncte de incarcare rapida, dintre care noua vor fi functionale pana la finele anului curent.

Primul ministru: Spania va implementa masurile de austeritate "indiferent de costuri"

Guvernul Spaniei va implementa, indiferent de costuri, o serie de masuri de austeritate cu scopul de a reduce deficitul public, care a ajuns anul trecut la 11,4% din Produsul Intern Brut (PIB), a declarat premierul Spaniei. Autoritatile de la Madrid au adoptat in luna ianuarie un plan de reducere a cheltuielilor cu pana la 50 miliarde de euro pana in 2013, cand deficitul ar trebui sa coboare sub 3% din PIB.

Economia spaniola a intrat la finele lui 2008 in cea mai severa recesiune din ultimele decenii, dupa ce criza financiara mondiala a dus la prabusirea sectorului imobiliar. Rata somajului a crescut pana la aproape 19% in ultimul trimestru al anului trecut, de aproape doua ori mai mult decat media din zona euro.