Cu putina vreme in urma Trezoreria SUA a fost mandatata de Congres sa evalueze daca nu cumva China isi manipuleaza moneda. Povestea este veche si pusa uneori chiar prost. Toate tarile isi manipuleaza intr-o forma sau alta, direct sau indirect, propria moneda, vorba lui Stiglitz. O face si Isarescu si nu de azi de ieri, insa numai atunci cand situatia o impune. Toate guvernele isi altereaza (in anumite momente, in mod direct sau indirect) cursul propriilor monede pentru a mai corecta din dezechilibre.

Deficitele bugetare ridicate sau dobanzile prea coborate sunt ca febra pentru organism: arata ca undeva exista o infectie care trebuie stopata.

Asa incat guvernatorii bancilor centrale impreuna cu Guvernele pun mana pe uneltele de care dispun si administreaza medicamentele necesare. Inaintea crizei din Grecia, moneda SUA dispunea de un usor avantaj in fata euro. I-au acuzat atunci europenii pe americani ca isi manipuleaza dolarul pentru a-si sustine exporturile, multe dintre ele subventionate indirect?

Citeste restul materialului si comenteaza pe Dan Popa's Weblog.