Guvernul a aprobat o hotarare privind standardele de cost pentru lucrari de investitii realizate cu bani publici, a anuntat ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea. Aceasta sustine ca, in acest moment, exista diferente foarte mari de cost pentru lucrari publice similare, un exemplu in acest sens fiind reabilitarile termice. Unele autoritati publice locale au contractat lucrari de reabilitare termica a locuintelor la pretul de 3.000 euro/apartament, in timp ce alte autoritati au contractat acelasi tip de serviciu la pretul de 30.000 euro/apartament.

Potrvit ministrului dezvoltarii, au fost elaborate 15 standarde de cost pentru 15 tipuri de lucrari, dintre care cinci la Ministerul Dezvoltarii si Turismului, patru la Ministerul Mediului, trei la Ministerul Educatiei, doua la Ministerul Sanatatii si unul la Ministerul Agriculturii.

"Necesitatea introducerii acestor standarde vine din analiza facuta referitor la diferentele mari de preturi la care se contracteaza aceleasi tipuri de lucrari publice la diferite autoritati contractante. Vorbesc aici fie de autoritati contractante care fac parte din aparatul central al autoritatilor publice, fie de diferite autoritati publice locale", a precizat Udrea.

De foarte multe ori ofertele cu care constructorii se prezinta sunt mult supraevaluare, fie mult subevaluate. In cazul celor subevaluate de foarte multe ori se intampla ca, in functie de cate o strategie prin care sa urmareasca castigarea licitatiei cu orice chip, dupa aceea, prin acte aditionale consecutive, sa se majoreze pretul stabilit in urma licitatiei

Ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea

Ministrul Dezvoltarii a mai afirmat ca un alt motiv pentru care au fost introduse standardele de cost este nevoia de evaluare asupra preturilor cu care lucrarile sunt scoase la licitatie publica.

"De foarte multe ori ofertele cu care constructorii se prezinta sunt mult supraevaluare, fie mult subevaluate. In cazul celor subevaluate de foarte multe ori se intampla ca, in functie de cate o strategie prin care sa urmareasca castigarea licitatiei cu orice chip, dupa aceea, prin acte aditionale consecutive, sa se majoreze pretul stabilit in urma licitatiei", a explicat Udrea.

Elena Udrea a mai precizat ca aceste standarde de cost nu sunt obligatorii, ci orientative si ca vor fi avute in vedere la fundamentarea indicatorilor tehnico – economici ai obiectivelor de investitii, in evaluarea ofertelor de catre comisii de licitatii. De asemenea, standardele vor fi actualizate periodic in functie de evolutia pietei la solicitarea autoritatilor contractante sau la solicitarea ministerelor care sunt reprezentate in grupul de lucru interministerial.