Analistii Saxo Bank sunt de parere ca Romania va iesi din recesiune cu o intarziere de doua sau trei trimestre fata de zona euro, se arata intr-un raport al institutiei specializata in tranzactionari si investitii. Acestia au mai precizat ca o crestere generata de exporturi va putea scoate Romania din recesiune, insa cresterea economica din 2010 s-ar putea situa sub nivelul general estimat datorita reducerii deficitul bugetar la 5,9% din PIB.

"Pe langa evenimentele de la nivel global, sarcina dificila a guvernului de a reduce deficitul bugetar la 5,9% in acest an (de la 7,2% in 2009) va avea un impact negativ asupra PIB-ului real. Tinand cont de toate aceste aspecte, cresterea economica din 2010 s-ar putea situa sub nivelul general estimat", a declarat Christian Tegllund Blaabjerg, chief equity strategist la Saxo Bank.

In ceea ce priveste consumul intern, Christian Tegllund Blaabjerg considera ca acesta nu ar putea sprijini redresarea in conditiile cresterii ratei somajului si a unei cresteri nesemnificative a creditarii. "Ceea ce poate scoate Romania din recesiune este o crestere generata de exporturi”, a precizat acesta.

Saxo Bank considera ca zona euro si Marea Britanie vor cunoaste o crestere slaba, dar pozitiva, in decursul trimestrului doi, odata ce ambele regiuni vor iesi din "marele abis economic" in care se afla.

Pentru SUA, Saxo Bank se asteapta la o crestere de 2,4% in al doilea trimestru 2010, "odata ce inventarele si stimulentele isi vor reveni, in pofida unui business imobiliar inca subred".

"In Asia, Japonia se lupta sa scape de fortele deflationiste care, practic, anuleaza orice sansa de revenire economica. Pe termen scurt, totusi, se intrevad perioade de crestere ampla, atata vreme cat guvernul asigura injectii de capital", se mai arata in raport.

Saxo Bank este o banca globala de investitii specializata in investitii si tranzactionari online, care le permite clientilor sa tranzactioneze instrumente valutare (Forex), CFD-uri, ETF-uri, actiuni, contracte futures, optiuni, obligatiuni si alte instrumente derivate. Saxo Bank are sediul in Copenhaga si birouri in Australia, China, Cehia, Franta, Grecia, Italia, Japonia, Olanda, Singapore, Spania, Elvetia, Marea Britanie si Emiratele Arabe Unite.