Conceptul de "Lumea a treia" este unul depasit, care nu se mai aplica in actualul context economic mondial, sustine presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, citat de Reuters. Potrivit lui Zoellick, statele emergente au in prezent un rol major in dezvoltarea economica globala, iar tarile bogate nu-si mai pot impune vointa asupra acestora.

Zoellick a avertizat in privinta pericolului adoptarii unor politici egoiste, aratand ca progresul economic facut de tarile in curs de dezvoltare a avut implicatii profunde pentru cooperarea globala, multilateralismul economic si functionarea institutiilor precum Banca Mondiala.

"Placile tectonice economice si politice se misca. Ne putem misca in acelasi timp cu ele sau putem continua sa vedem lumea noua prin prisma celei vechi. Trebuie sa recunoastem noile realitati si sa actionam in sensul asta", a spus oficialul.

Membrii Bancii Mondiale si ai Fondului Monetar International vor avea o serie de intalniri saptamana viitoare, la Washington, unde ar putea fi aprobata prima crestere a capitalului Bancii din ultimii 20 de ani. In cadrul reuniunii, se doreste totodata ca tarile emergente contribuabile sa primeasca un rol mai mare in administrarea institutiei.