Cresterea economica a Romaniei pentru 2010 a fost revizuita in scadere, de la 1,3%, cat fusese prognozat initial, la 0,8%, a anuntat ieri, reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasesecu, intr-o declaratie pentru Agerpres. Fostul ministru al Finantelor avertizeaza ca revizuirea in scadere a cresterii economice va avea repercusiuni si asupra incasarilor bugetare, ceea ce presupune un efort suplimentar pentru pastrarea tintei de deficit bugetar. Mihai Tanasescu mai spune ca lucrul cel mai important este respectarea tintei de deficit bugetar stabilita impreuna cu FMI si Comisia Europeana pentru anul 2010.

Mihai Tanasescu este de parere ca politicile vor fi adaptate in asa fel incat Romania sa inregistreze o descrestere realista a deficitului bugetar si o accelerare a reformelor in domeniul cheltuielilor publice, in sensul crearii unui spatiu fiscal mai mare pentru cheltuielile cu investitiile:

  •  "Avem nevoie de cheltuieli de investitii si sa atragem mai mult fonduri europene. Accelerarea reformelor poate genera banii necesari pentru ca economia sa poata fi ajutata prin intermediul investitiilor publice", a afirmat reprezentantul Romaniei la FMI.

Mihai Tanasescu a facut referire si la propunerea parlamentara ca valoarea punctului de pensie sa creasca la 45 la suta, spunand ca aceasta posibilitate trebuie "privita realist", chiar daca, admite el, este normal ca toata lumea sa doreasca sa li se asigure pensionarilor venituri mai mari:

  • "Trebuie insa sa ne gandim cat poate sustine economia. Daca plecam de la faptul ca sunt mai multi pensionari care primesc, decat salariati care muncesc, vom vedea ca deficitul sistemului de pensii se acumuleaza anual si el trebuie sa fie acoperit anual din impozitele si taxele pe care le platim noi, toti".