ING Bank si-a revizuit prognoza privind cresterea economica a Romaniei in acest an, de la 1,9% la 0,9%, analistii bancii asteptandu-se la o contractie a activitatii economice in primul trimestru ca urmare a conditiilor meteorologice nefavorabile, se arata intr-un raport al institutiei.

"Asa cum am aratat anterior, conditiile meteorologice severe de la inceputul acestui an reprezinta un risc important pentru procesul de relansare economica. In timp ce datele pe ianuarie au aratat ca temerile noastre au fost mai mult decat justificate, deteriorarea care s-a prelungit si in februarie ne face sa credem ca primul trimestru a fost un nou trimestru de contractie", potrivit raportului ING.

Analistii ING mai arata ca productia industriala a scazut atat in ianuarie cat si in februarie, o situatie similara fiind inregistrata in sectorul constructiilor si in cel al vanzarilor cu amanuntul. De asemenea, acestia atrag atentia ca scaderea veniturilor bugetare din TVA cu aproape 20% indica o cerere interna redusa.

In plus, atingerea tintei trimestriale privind deficitul bugetar anuntata de oficialii Ministerului Finantelor Publice ar fi fost obtinuta prin intarzierea unor plati publice.

Astfel, analistii bancii estimeaza ca Produsul Intern Brut (PIB) va scadea cu 0,4% in primul trimestru al anului, revizuindu-si prognoza anterioara care indica un avans de 0,5%. Acestia mai arata ca desi datele pe luna martie vor arata o imbunatatire semnificativa in mai multe sectoare comparativ cu lunile anterioare, aceasta ameliorare nu va fi suficienta pentru a compensa scaderile din primele doua luni.

Aceasta revizuire vine dupa ce si Fondul Monetar International (FMI) si-a redus estimarea privind cresterea economica a Romaniei in acest an de la 1,3% la 0,8%.