In luna martie 2010, comparativ cu luna precedenta, rata anuala a inflatiei a scazut in cinci state membre, inclusiv in Romania, a ramas stabila in doua state membre si a crescut in 19 state membre, se arata intr-un comunicat al Oficiului European de Statistica (Eurostat). Ungaria a avut in luna martie 2010 cea mai mare rata anuala a inflatiei din UE, de 5,7%, urmata de Romania, cu 4,2%, si Grecia, cu 3,9%, conform unei estimari revizuite publicate de Eurostat.

  • In Euroland, rata anuala a inflatiei a urcat neasteptat in luna martie

In zona euro, rata anuala a inflatiei a urcat neasteptat in luna martie, la 1,5%, fata de nivelul de 0,9% inregistrat in luna februarie, iar in Uniunea Europeana rata anuala a inflatiei a crescut la 1,9 procente, de la 1,5 procente in luna februarie.

Prognoza BCE
Prognoza BCE
Foto: HotNews.ro

In luna martie 2010, cele mai scazute rate anuale ale inflatiei s-au inregistrat in Letonia (minus 4%), Irlanda (minus 2,4%) si Lituania (minus 0,4%).

La polul opus, se situeaza Ungaria, cu o crestere a preturilor de 5,7%, Romania (4,2%) si Grecia (3,9%). Cea mai ridicata inflatie anualizata pana in martie 2010 s-a inregistrat in Romania (5%), urmata de Ungaria (4,8%) si Polonia (3,9%), iar cea mai scazuta in Irlanda (minus 2,3%), Portugalia (minus 0,8%) si Estonia (minus 0,7%).

Potrivit Bancii Centrale Europene, ratele inflatiei vor inregistra o crestere usoara in cadrul orizontului de proiectie, de la niveluri cuprinse intre 0,8% si 1,6% in anul 2010 la niveluri cuprinse intre 0,9% si 2,1% in anul 2011, odata cu intensificarea redresarii economice.

  • BCE anticipeaza salarii mici si in 2010

Dupa ce a atins nivelul minim de -0,4% in trimestrul III 2009, rata anuala a inflatiei IAPC a revenit la valori pozitive in trimestrul IV 2009, se arata intr-un raport al BCE. Aceasta evolutie s-a datorat in principal unor puternice efecte de baza asociate reducerilor anterioare ale preturilor materiilor prime. Dupa un avans pana la 1,0% in ianuarie 2010, se anticipeaza ca, in lunile urmatoare, rata inflatiei se va mentine in proximitatea acestei valori.

Ulterior, BCE estimeaza o crestere progresiva a inflatiei, reflectand ameliorarea treptata anticipata la nivelul activitatii economice, intr-un context marcat de cresterea PIB potential la valori in continuare modeste. Se preconizeaza o rata medie anuala a inflatiei cuprinsa intre 0,8% si 1,6% in anul 2010 si intre 0,9% si 2,1% in anul 2011. BCE mai prognozeaza ca majorarea veniturilor din munca pe salariat se va mentine la niveluri scazute, atenuata de persistenta conditiilor nefavorabile pe piata fortei de munca.

  • Variatia anuala a IAPC, exclusiv energia, va continua sa se modereze in anul 2010

Data fiind estimarea privind reducerea in continuare a gradului de ocupare a fortei de munca, sporul de productivitate rezultat va contribui la diminuarea semnificativa a dinamicii costului unitar cu forta de munca, comparativ cu nivelurile ridicate din anul 2009. Se anticipeaza ca aceasta evolutie va permite, la randul sau, cresterea moderata a marjelor de profit si recuperarea partiala a pierderilor inregistrate in anul 2009. Variatia anuala a IAPC, exclusiv energia, va continua sa se modereze in anul 2010, reflectand temperarea cererii agregate, inainte de a se redresa usor in anul 2011.