Planurile controversate ale Comisiei Europene (CE) ca bugetele nationale sa fie aprobate in prealabil de catre alte guverne europene, pentru a evita deficitele excesive, au fost primite cu raceala la reuniunea de la Madrid a ministrilor economiei si finantelor din statele UE, ce s-a incheiat sambata, 17 aprilie, scrie Financial Times in editia sa de astazi.

Comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn, spune ca

Este logic sa se discute intre ministrii de finante liniile generale ale bugetului inainte ca aceste bugete sa fie introduse in procedura parlamentara

Jean-Claude Juncker, presedinte Eurogrup

propunerea de "revizuire colegiala" este parte a unui demers de "guvernanta economica" pentru a echilibra moneda euro.

Desi politica monetara din Euroland este unitara, politicile fiscale difera, iar unele tari - in special Grecia - s-au confruntat cu probleme in timpul crizei globale, in conditiile in care deficitele bugetare depasesc 10 la suta din PIB, contribuind la slabirea euro.

  • Propunerea urmeaza sa fie prezentata in intregime pe 12 mai

Rehn a declarat ca propunerea, care urmeaza sa fie prezentata in intregime pe 12 mai, vizeaza "o evaluare sistematica si riguroasa a bugetelor nationale inainte ca acestea sa fie prezentate in parlamentele nationale", fapt care sa conduca la "actiuni corective", daca este necesar.

Jean-Claude Juncker, presedintele Eurogrupului, a sprijinit propunerea. "Este logic sa se discute intre ministrii de finante liniile generale ale bugetului inainte ca aceste bugete sa fie introduse in procedura parlamentara", a spus el, negand ca acest lucru ar diminua drepturile legislativelor nationale.

Nu se pune problema ca ministrii europeni sa voteze cu privire la bugetele nationale ale altor tari. "Ei nu vor inlocui deciziile luate de catre parlamentele nationale

Elena Salgado, ministrul spaniol de Finante

Cu toate acestea, alte state membre au descurajat imediat posibilitatea de a restrange sau a inlocui suveranitatea nationala asupra bugetelor. Elena Salgado, ministrul spaniol de finante, a declarat ca nu se pune problema ca ministrii europeni sa voteze cu privire la bugetele nationale ale altor tari. "Ei nu vor inlocui deciziile luate de catre parlamentele nationale", a spus ea. "Statele natiune sunt complicate, la fel si bugetele", a precizat Salgado.

Joerg Asmussen, ministrul adjunct de finante al Germaniei, a respins, de asemenea, ideea diluarii controlului national al bugetelor. El a spus ca este "foarte clar ca autoritatea bugetara nationala trebuie sa ramana nerestrictionata, desi facem in mod evident obiectul normelor Pactului de stabilitate si de crestere."

  • Pactul de stabilitate al zonei euro este imperfect

Potrivit FT, acest Pact de stabilitate al zonei euro - un acord larg, de care se presupune ca trebuie sa limiteze deficitele bugetare anuale la 3 procente din PIB - este cadrul legislativ existent, imperfect, pentru coordonarea politicilor fiscale din Europa, iar unele dintre statele nordice din UE, cele mai riguroase din punct de vedere fiscal, sunt in favoarea consolidarii lui.

"In unele cazuri am observat ca unele state se complac in privinta ipotezelor de crestere economica", a declarat Jean-Claude Trichet, presedintele BCE. Si economisti independenti au criticat tari precum Spania, pentru utilizarea de previziuni prea optimiste de crestere in planurile lor de a reduce deficitele bugetare la tinta de 3 la suta din PIB, pana in 2013.