Moneda nationala a continuat sa se deprecieze in fata euro, pentru a treia sedinta consecutiv, cursul de referinta afisat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) urcand la 4,1597 lei pentru un euro, cu 1,68 bani mai putin decat la finele saptamanii trecute. Dealerii pun evolutia pe seama situatiei Goldman Sachs si a norului vulcanic, acesta afectand industria turistica si aeronautica.

Un curs de referinta mai ridicat decat cel afisat luni a fost inregistrat in data de 8 ianuarie 2010, cand euro era cotat la 4,1679 lei.

Potrivit unui dealer din piata, evolutia cursului de schimb a fost influentata de trei factori importanti. "Primul ar fi preocuparea investitorilor legata de acuzatiile de frauda aduse Goldman Sachs, care este activa in regiune, iar ceilalti doi sunt situatia din Grecia si norul de cenusa vulcanica, care produce efecte in industria turistica si aeronautica", a declarat acesta.

El a mai adaugat ca sedinta pe piata interbancara a fost linistita, iar evolutia leului a fost corelata cu cea a valutelor din regiune, in special cu cea a forintului.

Leul a pierdut teren si in fata dolarului american, ajungand la 3,0961 lei pentru un dolar, de la 3,0576 lei pentru un dolar, cat era vineri.

Francul elvetian a fost cotat luni la 2,8994 lei, cu 0,93 bani mai mult decat la sfarsitul saptamanii trecute, iar 100 de yeni japonezi au fost cotati la 3,3680 lei, dupa ce vineri cursul BNR era de 3,2987 lei pentru 100 de yeni.