Oficialii europeni si cei ai Fondului Monetar International vor discuta despre posibilitatea introducerii unor noi masuri de austeritate pentru Grecia, a anuntat presedintele Eurogrup, Jean-Claude Juncker. Statul elen a redus deja salariile din sectorul public, a inghetat salariile si a majorat taxele in incercarea de a reduce deficitul bugetar cu aproximativ o treime, anul acesta.

Jean-Claude Juncker a declarat pentru presa elena ca masurile pentru 2010 sunt "destul de ambitioase si arata credibil", transmite Reuters. Dar intr-un alt interviu, Juncker a precizat ca "in timpul discutiilor noastre cu troika (Banca Centrala Europeana, Comisia Europeana, Fondul Monetar International) asupra pachetului de ajutorare a Greciei, va fi luata in considerare posibilitatea implementarii unor noi masuri".

O parte dintre oficialii FMI au sosit deja la Atena, luni, dar liderii greci asteapta ca toti oficialii de la institutiile europene sa ajunga pe teritoriul lor, inainte de a incepe discutiile. Fondul a anuntat ca misiunea ar trebui sa dureze 15 zile, iar o decizie va fi luata la finalul discutiilor. Juncker a precizat ca programul la care se va ajunge in ceea ce priveste Grecia va fi bazat pe conditii comune tuturor participantilor la negocieri. "In niciun caz nu vor exista conditii diferite din partea Zonei Euro si altele din partea FMI. Va fi un program pe termeni comuni", a precizat el.

Presedintele Eurogrup a adaugat ca una dintre principalele probleme o reprezinta scepticismul pietelor in privinta acordarii unui ajutor real. "Singura mea ingrijorare este ca pietele par sa gandeasca faptul ca Zona Euro nu va fi acolo atunci cand ii va fi cerut ajutorul. Ceea ce trebuie sa spun este ca Zona Euro isi va asuma responsabilitatile. Am spus-o de multe ori, vor fi bani europeni atunci cand va fi necesar".