O misiune a FMI va sosi in Romania in 27 aprilie unde va ramane timp de o saptamana pentru a face evaluarea indeplinirii conditiilor asumate prin acordul stand-by, a declarat luni Tonny Lybek, reprezentantul FMI in Romania si Bulgaria. "Misiunea FMI se va intalni cu autoritatile romane, precum si cu reprezentanti ai sindicatelor si patronatelor si banci. Reprezentantii Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale vor participa la unele intalniri", se arata intr-un comunicat al Fondului.

Evaluarea acordului ar putea ajunge in board-ul FMI in a doua jumatate a lunii iunie, care va decide eliberarea celei de-a cincea transe din acord, in valoare de 850 de milioane de euro.

In urma misiunii comune a FMI si a Comisiei Europene din ianuarie, FMI a eliberat transele a treia si a patra, adica aproximativ 2,4 miliarde euro.

Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.