Bancnota de 500 de euro creste riscul raspandirii criminalitatii, terorismului si evaziunii fiscale, pentru ca astfel sumele de bani pot fi mai usor asunse si transportate, avertizeaza banca centrala a Italiei, citata de Bloomberg. In hartii de 500 de euro, sase milioane de euro incap intr-o geanta de voiaj mica, iar 10 milioane intr-o cutie de valori cu adancimea de 45 de centimetri, se arata intr-un studiu intern al Bancii Italiei.

"Raspandirea la scara larga a bancnotei de 500 de euro este un motiv de ingrijorare in lupta impotriva terorismului si a evaziunii fiscale. Banii cash sunt instrumentul ideal pentru plati si tranzactii ilegale, iar hartia simplifica managementul logistic al sumelor mari de bani", potrivit raportului.

Acest raport ar putea servi drept argument oficialilor din justitie care doresc eliminarea hartiei de 500 de euro, a doua bancnota ca valoare la nivel mondial.

Mafiile italiene prefera bancnotele cu o valoare ridicata deoarece pot transporta sume mai mari de bani in spatii mai restranse, potrivit procurorului Maurizio De Lucia.

"Sume mari de bani sunt necesare in tranzactiile ilegale", spune procurorul De Lucia. "Decat sa foloseeasca o valiza pentru a transporta bancnote de 50 de euro, infractorii prefera sa poarte un teanc de bancnote de 500 de euro in buzunar."