Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) a realizat anul trecut un profit de un milion de lei, conform standardelor internationale de contabilitate (IFRS), acesta fiind primul an cu profit pentru institutia de economisire-creditare, a spus miercuri Andrei Stamatian, presedintele RBL. El se asteapta si pentru acest an la un rezultat pozitiv, chiar daca randamentele la titlurile de stat si dobanzile la plasamentele la BNR vor scadea.

"2010 va fi un an mai greu datorita dobanzilor reduse la plasamentele pe care le putem lua la titlurile de stat si la plasamentele la BNR. Sunt insa increzator ca vom avea un nou rezultat financiar pozitiv", a declarat Andrei Stamatian.

Desi a trecut pe profit, presedintele RBL a precizat ca banca nu va plati dividente actionarilor pana ce pierderile din perioada 20004-2008 nu vor fi acoperite.

Raiffeisen Banca pentru Locuinte administra 128.000 de conturi la sfarsitul anului trecut, din care 33.000 au fost incheiate in 2009. Suma totala contractata aferenta acestor contracte era de circa 2,26 miliarde de lei, cu 21% mai mult decat la sfarsitul anului precedent.

Totodata, volumul economiilor facute de clientii RBL era de 250 milioane de lei. Potrivit lui Stamatian, un client RBL economisteste in medie 50 de lei pe luna.

El a mai spus ca valoarea primelor de la stat cerute de banca este de 15 milioane de lei, care ar urma sa intre in contul clientilor la sfarsitul lui aprilie - inceputul lui mai.

Presedintele RBL se asteapta ca in acest an numarul contractelor noi sa fie similar cu cel din 2009. In primul trimestru, banca a incheiat 5.000 de contracte de economisire-creditare.