Guvernul a aprobat un act normativ privind modificarea Codului de Procedura Fiscala, in vederea reducerii dobanzilor de intarziere pentru agentii economici si introducerii, pe de alta parte, a unor penalitati de interziere, a anuntat ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu. Potrivit acestuia, modificarile au in vederea "simplificarea vietii agentilor economici". UPDATE Mediul de afaceri si consultantii fiscali au protestat recent impotriva acestei propuneri:

Potrivit modificarilor, majorarile de intarziere se reduc de la 0,1%, la 0,05% pe zi. Majorarea va fi echivalenta cu o dobanda, corelata cu dobanda pietei. In ceea ce priveste penalitatile, in primele 30 de zile nu se plateste nimic. "Dupa 30 de zile se va plati 5% din valoarea principalului, dar nu se platesc penalitati la dobanda, la majorari, iar dupa 60 de zile se va plati 15% la nivelul principalului. Pentru impozitele locale se introduce un sistem cu o penalitate de 2%", a explicat Vladescu.

Vladescu a admis ca in urma modificarii Codului de procedura fiscala, in functie de numărul de zile de întârziere, pentru unele firme va fi o crestere. "Depinde de numărul de zile de întârziere. Pentru unii este o creştere, pentru alţi nu este o creştere. Trebuie văzut acest calcul. Este posibil ca din calcul să reiasă că pentru cineva care întârzie 90 de zile plăteşte mai mult acum decât înainte, la fel cum pentru cineva care întârzie 180 de zile sau 30 de zile să plătească mai puţin. Nu am făcut calculul la nivelul acesta de precizie".

Consiliul National pentru IMM, organizatia patronala a firmelor mici si mijlocii a facut recent un calcul din care reiese modul in care vor creste sumele datorate la stat, pentru companii.

Aceeasi organizatie declara ca introducerea penalitatilor in acest mod incalca doua articole din Constitutia Romaniei si ca dubleaza sanctiunea impusa deja prin dobanzile de intarziere.

Alte modificari la Codul de Procedura Fiscala

"Prin simplificare am reusit desfiintarea celor doua comisii care exista in acest moment, respectiv comisia privind reglementarea pe baza codului fiscal si cea privind reglementarea pe baza codului de procedura fiscala. Va exista o singura comisie fiscala in Ministerul Finantelor. Acum comisiile lucreaza impreuna pentru a da o solutie comuna. Astfel, la MFP nu vom mai avea solutii fiscale diferite", a precizat Vladescu.

Potrivit acestuia, a fost majorat de la un milion de lei la 5 milioane de lei plafonul creantelor fiscale contestate care delimiteaza competenta de solutionare a contestatiilor dintre comisia fiscala centrala si structurile specializate constituite la nivelul directiilor teritoriale ale ANAF.

Vladescu a mai spus ca se introduce dreptul organelor de inspectie fiscala de a stabili obligatia fiscala prin metode indirecte de reconstituire a veniturilor sau cheltuielilor, cand se constata ca evidentele contabile sau declaratiile contribuabililor nu reflecta situatia fiscala de fapt sau aceste documente nu sunt puse la dispozitie.

"Introducem si dreptul organelor de inspectie fiscala de a stabili obligatia fiscala prin metode indirecte de reconstituire a veniturilor si cheltuielilor", a mai afirmat ministrul Finantelor.