Arieratele pe care le are ANAF de incasat de la agentii economici se ridica la 18 miliarde de lei", a declarat pentru HotNews.ro presedintele ANAF, Sorin Blejnar. Pe langa aceste sume, sunt considerate ca facand parte din categoria arieratelor si sumele pe care le are Statul de achitat companiilor precum si volumul platilor restante dintre companii. Potrivit Bancii Nationale, platile cu bilete de ordin, cambii si cecuri refuzate de banci au urcat in martie 2010 cu 43%, depasind pragul de un miliard de lei.

  • Biletele de ordin au cea mai mare pondere in valoarea totala a platilor refuzate

Din acesti bani, biletele de ordin avand cea mai mare pondere in valoarea totala a platilor refuzate. De asemenea, numarul incidentelor de plata cu biletele de ordin a urcat in

Arieratele
Ponderea arieratelor ANAF in PIB
Foto: anaf
martie de la 29.869 la 31.883. In ceea ce priveste cecurile, sumele refuzate la plata de banci s-au ridicat luna trecuta la 48,13 milioane lei, in crestere fata de februarie cu 23%. Cambiile, in schimb, au reprezentat cea mai mica proportie in totalul sumelor refuzate la plata, dar valoarea incidentelor de plata cu acestea a crescut in martie de peste 5 ori, de la 30.500 lei pana la circa 162.000 lei.

  • Dinamica cea mai mare (45,4%) a arieratelor s-a inregistrat la bugetul de stat

In anul 2009, mai arata oficialii ANAF, a avut loc o crestere a arieratelor recuperabile cu 32,5% fața de 31 decembrie 2008 (13.004,6 mil. lei), dinamica cea mai mare (45,4%) inregistrandu‐se la bugetul de stat. Din totalul arieratelor ramase de recuperat la finele anului 2009, arieratele deținute de contribuabilii mari reprezentau 27,1%, iar arieratele datorate de contribuabilii mijlocii dețineau o pondere de 21,1%. Ca pondere in produsul intern brut estimat pentru anul 2009 (de 505.503 mil.lei), arieratele ramase de recuperat la 31.12.2009 au fost de 3,4%, comparativ cu 2,6% ponderea arieratelor in P.I.B. la 31.12.2008.

Ministerul Finantelor Publice defineste arieratele ca plati intarziate cu mai mult de 30 de zile fata de termenele contractuale sau legale ce genereaza obligatii de plata.

Definitie

  • Arieratele- un efect al nerestructurarii economiei

Arieratele reprezinta un efect al nerestructurarii economiei, o forma indirecta de finantare pe care unele firme o prefera creditului, fiind mult mai ieftina. In trecut, chiar si in cel recent, firmele de stat, dupa ce au pierdut accesul la creditare directa si la subventiile bugetare, au inceput sa recurga la compensari de plati si la arierate pentru a se putea mentine pe linia de plutire.

  • In 2010, arieratele ar urma sa scada cu 10%

Lipsa de transparenta asociata Ministerului de Finante a impiedicat reformele structurale si a contribuit la cresterea economiei informale, la slabirea guvernului si la cresterea evaziunii fiscale. De cate ori a venit FMI in Romania, a cerut reducerea arieratelor si restructurarea economiei. Autoritatile noastre ajunsesera la un moment dat la situatia in care nivelul total al arieratelor ajungea la 40% din PIB, in pofida unor mici succese in limitarea arieratelor intreprinderilor cu capital majoritar de stat.

Ministerul Finantelor Publice defineste arieratele ca plati intarziate cu mai mult de 30 zile fata de termenele contractuale sau legale ce genereaza obligatii de plata. Seful ANAF intentioneaza ca institutia sa reduca volumul arieratelor cu cel putin 10% in acest an. Ceea ce ramane de demonstrat.