Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

FMI: Romania va avea in 2011 cea mai mare crestere economica din UE

Economia Romaniei va creste anul viitor cu 5,1%, adica va inregistra cel mai mare avans din Uniunea Europeana. Concluzia apartine unui raport publicat de Fondul Monetar International. Institutia estimeaza ca Produsul Intern Brut al Romaniei va creste cu 0,8 procente in acest an, revizuind in scadere prognoza initiala de 1,3%. Conform acestui raport, perspectivele de crestere ale economiilor din Europa emergenta variaza semnificativ. Astfel, economiile unor tari care au rezistat relativ bine crizei mondiale, precum Polonia, se vor redresa mai rapid, ajutate de revenirea fluxurilor de capital si normalizarea comertului. In acelasi timp, economiile care inaintea crizei aveau cresteri economice nesustenabile care au generat deficite de cont curent mari, precum Bulgaria, Letonia si Lituania, si cele cu finante publice si private vulnerabile, cum e cazul Ungariei, Romaniei si tarilor baltice, isi vor reveni mai lent, partial din cauza masurilor limitate de care dispune guvernul. In 2011, Romania va fi tara europeana cu cea mai mare crestere economica, urmata de Slovacia (4,5%) si Estonia (3,6%), in vreme ce Grecia va fi singurul stat care va ramane in teritoriu negativ.

Studiu PwC: Bancherii romani vad cele mai mari riscuri in credit si in ingerintele politice

Riscul de credit este perceput drept principala amenintare pentru sistemul bancar, de catre managerii de domeniu din Romania. Potrivit unui raport realizat de Centrul pentru Studiul Inovatiei Financiare in asociere cu PricewaterhouseCoopers, la nivel global, bancherii se tem in principal de consecintele ingerintelor politice in mediul bancar. In Romania, au fost exprimate temeri cu privire la fragilitatea economiei, la impactul creditelor neperformante si a scaderii profitabilitatii asupra bancilor. O alta ingrijorare este legata de faptul ca aversiunea bancilor fata de riscuri va intarzia relansarea economica. Nevoia unui sistem de management al riscului mai performant este vazuta ca fiind urgenta, impreuna cu elaborarea unor reglementari suplimentare, pentru ca sistemul bancar sa fie mai bine pregatit in gestionarea noilor provocari generate de criza. La nivel global, respondentii au indicat faptul ca „Politizarea bancilor”, ca urmare a interventiilor de salvare si a operatiunilor de preluare de catre stat, reprezinta principala amenintare pentru situatia financiara a bancilor.

Flota rusa va mai stationa inca 25 de ani in apele teritoriale ale Ucrainei dupa 2017. In schimb, Kievul primeste gaz mai ieftin de la Moscova

Rusia si Ucraina au semnat doua acorduri interstatale-cheie. Ucraina a primit o reducere de o treime la pretul gazelor naturale importate din Rusia, dupa negocierile care au avut loc intre presedintele ucrainean Viktor Ianukovici si omologul sau rus Dmitri Medvedev. In schimb, flota rusa va putea sa stationeze in Crimeea timp de 25 de ani dupa 2017, conform datei de retragere prevazute initial. Medvedev a anuntat, intr-o conferinta de presa cu Ianukovici, ca Ucraina va beneficia de o reducere de 100 de dolari in cazul in care gazul rusesc ajunge la pretul de 330 de dolari pe mia de metri cubi. Kievul va beneficia de un discount de 30% daca pretul este altul, a precizat Dmitri Medvedev. Viktor Ianukovici a precizat ca aceste reduceri intra in vigoare incepand cu aprilie 2010. Potrivit contractului semnat in 19 ianuarie 2009, Ucraina cumpara gaze naturale din Rusia la pretul pietei.

Profitul Apple s-a dublat in primul trimestru al anului, ajutat si de vanzarile record de iPhone

Apple a raportat profit aproape dublu in trimestrul ianuarie - martie, peste trei miliarde de dolari, in timp ce vanzarile au urcat cu 50% in acelasi interval, la mai bine de 13 miliarde dolari. Compania s-a aratat incantata de rezultate si spune ca este cel mai bun trimestru intai din istorie, fiind depasit doar de rezultatele obtinute in perioada sarbatorilor de iarna. In primele trei luni ale anului, compania a vandut un numar record de 8,7 milioane de terminale iPhone pe plan mondial, 10,9 milioane de iPod-uri si aproape trei milioane de Mac-uri. Vanzarile iPhone au crescut de cinci ori in regiunea Asia - Pacific si s-au dublat in Europa. Tableta iPad a fost lansata in aprilie si nu a contribuit la rezultatele trimestrului trecut, insa in mai putin de trei saptamani s-au vandut peste jumatate de milioane de unitati din versiunea cu WiFi, compania urmand sa lanseze pe 30 aprilie in Statele Unite ale Americii si versiunea cu 3G.