Pentru reducerea cheltuielilor bugetare, Guvernul isi indreapta atentia catre sistemul de protectie sociala. "Pana acum au fost identificate peste 200 de tipuri de ajutoare sociale", a declarat pentru HotNews.ro Andreea Paul Vass, consilierul premierului Emil Boc. Aceasta a mai spus ca Ministerul Muncii lucreaza, in prezent, la o evaluare a sistemului de acordare a ajutoarelor sociale.

Premierul Emil Boc sustine ca Executivul va elabora un Cod Social care va revizui intregul sistem de protectie sociala, "pentru incurajarea activitatii si eliminarea formelor de sprijin al nemuncii", in conditiile in care actualul sistem nu si-a atins scopul, iar Romania inregistreaza aproximativ 12 milioane de persoane asistate social intr-o forma sau alta. "Avem multe legi care incurajeaza nemunca. Executivul va elabora un Cod Social care va revizui intregul sistem de protectie sociala, pentru incurajarea activitatii si eliminarea formelor de sprijin al nemuncii, in conditiile in care actualul sistem nu si-a atins scopul, iar Romania inregistreaza aproximativ 12 milioane de persoane asistate social intr-o forma sau alta", a mai anuntat premierul.

"Daca se incurajeaza nemunca, nu vom rezista pe termen mediu si lung. Obiectivul nu este de a mentine persoana cu mana intinsa la stat toata viata, de a fi un permanent asistent social", a spus Boc.

Problema asistentei sociale a fost dezbatuta si in cadrul intalnirii recente dintre ministri si seful statului, Traian Basescu. "In momentul de fata, numarul mare de asistati si a unui procent important de asistenta nejustificata face ca, de fapt, sa nu se poata concentra sprijinul social pe categoriile care au mai multa nevoie de asistenta sociala", le-a transmis Basescu ministrilor.

Si presedintele Traian Basescu a atacat in mai multe randuri sistemul protectiei sociale. "O responsabilitate consistenta apartine fraudarii sistemului de protectie sociala prin acele sute de mii de pensionari pe caz de invaliditate pentru ca si-au scos amigdalitele, apendicita si au dat de niste foarte generosi medici care, pe de o parte spun ca au salariile mici, iar pe de alta parte, cu semnatura lor si pentru o traista de porumb, trimit in sistemul de pensii oameni care pot fi utili economiei si sunt cateva sute de mii de oameni care beneficiaza de pensii de invaliditate in mod nemeritat, iar resursa este luata de la cei care au nevoie de ea si este data unora care au dat ori un pachet de tigari ori o sticla de whisky", a declarat, anul trecut in septembrie, seful statului.