„Ma raliez la ceea ce spune Banca Nationala. Bancile cu capital grecesc din Romania nu au niciun fel de slabiciune”, a declarat joi Radu Gratian Ghetea la finalul Adunarii Generale a Asociatiei Romane a Bancilor. El a mai afirmat ca ARB respinge initiativa de aprobare a unei Legi a falimentului personal in Romania. „Nu este momentul sa fie introdusa o asemenea lege in Romania in acest moment. Actualele conditii nu sunt in masura sa sustina implementarea unei astfel de legi”, a explicat Ghetea.

  • Reevaluarea este necesara doar in cazul clientilor rau platnici.

El a mai precizat ca in cazul aprobarii unei asemenea legi, „factura” pe care sistemul bancar ar avea-o de achitat ar fi mult prea mare. Potrivit sefului Asociatiei bancherilor romani, volumul creditelor acordate de banci

Daca clientul plateste la timp, banca nu are niciun motiv sa ceara garantii suplimentare pentru ca nu ar trebui sa constituie provizioane.

Radu Ghetea, presedinte ARB si CEC Bank

persoanelor fizice se ridica la 23 miliarde lei si, daca doar 10% din clientii bancilor s-ar declara in faliment, 2,3 miliarde lei se vor transforma in credite neperformante pentru care bancile ar trebui sa constituie provizioane la Banca Nationala de peste 600 milioane euro.

O alta problema abordata in cadrul conferintei de presa a fost cea a reevaluarii garantiilor imobiliare, a caror valoare de piata a scazut consistent. Ghetea considera ca o asemenea reevaluare este necesara doar in cazul in care clientii devin rau platnici.

„Daca clientul plateste la timp, banca nu are niciun motiv sa ceara garantii suplimentare pentru ca nu ar trebui sa constituie provizioane. Ma refer aici strict la relatia cu personele fizice. In cazul in care persoana fizica incepe sa intarzie la plata si ajunge la 90 de zile de intarziere, iar banca trebuie sa constituie provizioane de minim 75 % din valoarea creditului la BNR, lucrurile se schimba. In cazul reesalonarilor inseamna ca persoana a iesit din contract si atunci creditul este doar reesalonat si nu executat, daca se pune problema reesalonarii unui credit aceasta ramane la latitudinea fiecarei banci”, a mai spus Radu Ghetea.

  • Eliminarea comisioanelor de rambursare anticipata ar scumpi creditele, spun bancherii

Bancherii privesc cu scepticism initiativa Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC) privind eliminarea comisionului de rambursare anticipata a creditelor bancare, inclusiv pentru imprumuturile cu garantie imobiliara. Vicepresedintele ARB si presedinte executiv al Raiffeisen bank, Steven van Groningen a explicat ca eliminarea comisioanelor de rambursare anticipata va scumpi costurile creditelor ipotecare.

"Pretul unui credit ipotecar va deveni mai scump si atunci mai putini oameni vor avea acces la acest tip de imprumut si vom avea efecte in economie", a spus van Groningen.

In ceea ce priveste aplicarea retroactiva la contractele in derulare a eliminarii comisioanelor de rambursare anticipata, presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea, a spus ca ARB a primit mandat din partea adunarii generale sa sustina in continuare transpunerea directivei 48, dar fara eliminarea in totalitate a comisioanelor de rambursare anticipata.