
Cand vine vorba de situatia
Greciei sau a cursului
euro in fata altor valute, toata lumea vorbeste despre speculatori, CDS-uri, produse sofisticate si asa mai departe. Nimeni nu pronunta nume pentru ca o asemenea acuzatie este greu de dovedit in instanta. Unii vorbesc despre o cina secreta dintr-un restaurant de pe Wall Street, unde amfitrionul- cunoscutul magnat
George Soros, ar fi desenat pe un servetel planul de dizolvare a monedei europene. Altii arata spre
Goldman Sachs sau spre
John Paulson. Intotdeauna, in spatele unei decizii de asemenea anvergura se afla o persoana. Catre cine arata cu degetul, Grecia?
- Culmea speculatiei: firme de stat elene care pariaza si ele pe falimentul grec
Potrivit
presei locale, Hellenic Post Bank (TT)- o companie detinuta de Stat si care isi are sediul la doua blocuri de Parlamentul elen, a cheltuit circa un miliard de euro in 2009 pe
CDS-uri ca sa isi asigure pozitia in cazul unui faliment de stat. TT a castigat din cumpararea si apoi vanzarea CDS-urilor circa 35 de milioane de euro
- Fondul de risc al lui Paulson, sau miza pesimistilor
Inainte cu mult ca problemele Greciei sa devina un punct de presiune pe harta finantelor europene, cateva fonduri de risc (printre ele, cel condus de celebrul deja
John Paulson) au pariat cu bani partial imprumutati pe faptul ca Grecia va intra in incapacitate de plata. In scurt timp, finantele grecesti au iesit la lumina iar pariurile lor au inceput sa devina interesante si pentru altii.
In 2006, cand segmentul imobiliar era flambat la greu, un investitor devenea prudent si se retragea discret. Era Paulson. John Paulson.
Americanul era convins ca sarbatoarea nu va mai dura mult si a inceput sa parieze ca sectorul imobiliar va cadea. In cateva saptamani, criza a facut ca americanii care se imprumutasera de la banci sa nu-si mai poata plati ratele. Numarul lor era din ce in ce mai mare, asa incat riscul de neplata (si prin urmare, asigurarea impotriva defaultului) crestea. Paulson castigase.
Mai mult, nu peste mult timp, tot el a fost cel care le-a propus bancilor de investitii
Bear Stearns,
Deutsche Bank ori
Goldman Sachs sa isi grupeze creditele ipotecare in asa numitele CDO (collaterized debt obligations). Aceste CDO urmau apoi sa fie vandute investitorilor naivi care mai sperau in vigoarea pietei imobiliare din SUA. Apoi, ca orice speculator care se respecta, a pariat si impotriva acestora. In total, Paulson a facut 4 miliarde de dolari din aceste pariuri.
N
assim Nicholas Taleb, un fost trader de pe Wall Street, a avertizat de mai mult timp asupra pericolului reprezentat de increderea oarba in modelele statistice de evaluare a riscului financiar. El a folosit metafora "lebedei negre" (Black Swan) pentru a evidentia natura acestor riscuri. Primii colonisti englezi din Australia, convinsi ca exista doar lebede albe, au fost foarte surprinsi sa constate ca acestea pot fi si negre.
Taleb utilizeaza termenul de "lebada neagra" pentru a defini evenimentele neprevazute, cu o probabilitate foarte redusa de aparitie, dar al caror impact este deosebit de puternic.
Fondul "Black Swan" a crescut in plina criza financiara cu 236%, dupa ce a investit in tot ce se putea mai rau. Recesiune, falimente, materii prime samd. Fondul a mai pariat pe scaderea nivelului dobanzilor in Australia si Noua Zeelanda. Au castigat. Acum, ca sa parafrazeze un celebru infractor, vorbesc ca sa intelegeti Dumneavoastra: Black Swan a pariat pe hiperinflatie.
George Soros (Soros Fund Management) este cunoscut ca maestru in arta ingrijorarii Statelor. GeorgeSoros apare, linistea dispare. Cam asa s-ar putea traduce prezenta lui pe pietele financiare. In 1992, Soros (stiu ca povestea e veche, dar sunt cam ne-scris) dl. Soros a riscat 10 miliarde de lire sterline pe caderea lirei, exact asa cum acum se mizeaza pe caderea euro. Castigul lui Soros a fost de un miliard de lire.
- Cum sa profiti de pesimism si depresie
Nu intotdeauna speculatorii pariaza pe falimente si dezastre.
David Tepper a castigat 2,5 miliarde de dolari pentru ca s-a dovedit mai optimist decat altii. Cumpara actiuni la firmele cu probleme si asteapta ca ele sa isi revina. Asa a ajuns al 600-lea bogatas din lume, potrivit Forbes. A cumparat actiuni la Bank of Amerika si la Citigroup. Acum sta linistit si face donatii filantropice.
O serie de economisti vor sa interzica produsele derivative care permit speculatiile de amploare, care pot aduce Statele in faliment. Desigur, lumea finantelor se opune. Speculatiile nu au aparut odata cu criza subprime si nu cred ca vor disparea in graba.
Sectorul privat vrea ca statul sa isi reduca influenta asupra economiei. Si aceasta se intampla si in Romania, unde, constransi de datorii (FMI, UE), guvernantii sunt obligati sa privatizeze, sa vanda resursele naturale (in mare parte deja vandute) si sa reduca sectorul bugetar. Capitalismul se poate defini in felul urmator: o persoana face bani pe spatele sau in detrimentul celorlalti. Aceasta definitie are ca si cauze piata libera, concurenta, s.a.m.d. Cand va incepe statul sa regularizeze piata financiara? Dupa aceasta criza, aceasta bula speculativa care a explodat, suntem siguri ca nu trebuie schimbat modelul economic? Intr-un sistem financiar neregularizat si cu speculatori irationali, aceasta criza se va repeta si va fi intretinuta pentru castigul putinilor care au pariat pe faliment/insolventa.
Actualmente, ce stat din Europa poate spune ca e independent? Din punct de vedere al productiei nationale, industriei, agriculturii...? Europa se transforma in sectorul tertiar al lumii, la fel ca SUA. Asia si Africa devenind sectoare primare. Trebuie oprita acesta globalizare necontrolata...
dar nici euro nu e mai breaz. e o moneda pentru un conglomerat de economii europene ce incearca sa se armonizeze, nu exista o economie europeana unica.
priviti cu atentie evolutia euro-dolar de la infiintare pana acum
si priviti si toate comentariile
de aceea nu cred in speculatiile privind existenta unor conspiratii privind distrugerea monedei euro.
Cand speculatiile au fond (Grecii mintind despre starea lor economica) atuncea castiga de se sparg ... Bravo lor, si rusine politicienilor!
(nu uitati ca si speculantii pierd cand nu isi fac temele bine si speculeaza pe ceva solid). Asta este economia de piata!
Din cauza acestei specule multe produse sunt mai scumpe decat ar trebui sa fie.
Ce ii mai grav ii ca specula aceasta ii aparata sub pretextul libertatii pietei. Problema ii ca atunci cand este cineva cu destui bani care poate influenta piata, aceasta libertate se intoarce impotriva celor multi.
Grav este ca o sa fie nevoie de criza majora(o criza de 10 poate 100 de ori mai grava decat cea prezenta) pentru ca oamenii sa isi dea seama ca sistemul actual nu ii cel mai bun.
Sistemul actual nu e deloc perfect, de asta ne-am prins toti de mult. Si? Ce facem? Alte cateva experimente stupide?
Iar Soros e un speculator uns cu toate alifiile si fara pic de remuscari
si sa fie un film nou, pe care nu l-am mai vazut.
Deci trebuie schimbate regulile si interzise derivatele , altfel totul se repeta , iar decaderea totala e de neevitat.
Restul este logoree fara rost.
Terorismul finaciar dezlantuit de casta finantistilor mondiali este extrem de toxic, nociv si distructiv caci ataca efectiv mijloacele de existenta, productie si subzistenta a insasi statelor.
Reteta din Grecia a fost aplicata in America de Sud si Africa pt 60 de ani cu rezultate dezastruoase fara ca nimeni sa spuna nimic doar ca continentele respective au plonjat in haos economic financiar si deci social transformand sute de milioane de oameni in muritori de foame si disperati sa se refugieze in zari mai calde.
Daca nemtii au avut sau nu dreptate sa faca ce au facut cu casta speculatorilor si conationalii lor ramane de dezbatut si fiecare are dreptul sa faca calculele si sa judece pt sine ....dar sa acceptam crime facute in razboaie fara a lua in considerare si crimele finnciare si genocidul finaciar sai crimele impotriva umanitatii financiare prin metode de terorism financiar si economic e cel putin naiv daca nu prostitutie intelectuala.
Pt toti aia care scuza pe speculatori va spun una singura ...sumele papate de speculatori puteau fi uzate de UE pt canalizari, cai ferate si alte proiecte productive unele chiar prin Romania.
Voi nu va dati seama ce tampenii spuneti? Sau, daca ar fi asa, totusi, n-ar trebui sa isi dea demisia toti cei care lucreaza in bancile din intreaga Europa, fiindca nu sunt in stare sa prevada si sa previna ceea ce un batranel poate hotari doar printr-un desen pe un servetel, la masa?!?