Presedintele bancii centrale a Germaniei, Axel Weber, a declarat vineri ca "riscul de contagiune" s-a majorat si ca prea multe tari "au in continuare deficite publice prea mari", intr-un prim comentariu facut dupa ce Grecia a cerut un ajutor de urgenta, relateaza AFP.

Secretarul de stat al Finantelor Jorg Asmussen, care il reprezinta pe ministrul Wolfgang Schauble, aflat in convalescenta, a nuantat insa declaratia, estimand ca nu exista un risc iminent de default al Greciei.

"Nu cred ca este o nevoie iminenta de finantare, nu este momentul sa ne precipitam", a spus el, inaintea debutului reuniunii G20.

"Riscul de contagiune a crescut in aceste ultime saptamani", a afirmat insa Axel Weber, presedintele Bundesbank, facand referire la tensiunile din jurul datoriei publice a Greciei, care are, alaturi de Portugalia, cea mai fragila pozitie in cadrul Zonei Euro din acest punct de vedere.

El a precizat ca interventia "rapid" a Uniunii Europene si a FMI reprezinta o idee buna pentru a evita un efect de domino.

"Numeroase tari au in continuare deficite publice prea mari", a avertizat seful Bundesbank, al carui nume este evocat pentru preluarea mandatului de presedinte al Bancii Centrale Europene.

Grecia a cerut vineri Uniunii Europene si Fondului Monetar International sa-i acorde ajutoare financiare pentru a putea sa faca fata obligatiilor de plata.

Tara, a carei datorie se ridica la aproape 300 de miliarde de euro (125% din PIB), trebuie sa ramburseze 30 de miliarde pana la sfarsitul anului.

O misiune mixta Comisia Europeana, BCE si FMI disuta de miercuri, la Atena, modalitatile de acordare a unui ajutor, pe trei ani, care prevede deblocarea in 2010 a 30 de miliarde de euro din partea UE, la o dobanda de 5%, si a 15 miliarde din partea FMI.