Averile celor mai bogati 1.000 de oameni din Marea Britanie au crescut, in total, cu aproape o treime in ultimul an, in ciuda economiei nesigure, relateaza The Telegraph. Potrivit editiei pe 2010 a Topului Bogatilor intocmit de publicatia "Sunday Times", averea colectiva a multimilionarilor britanici se ridica la 335,5 miliarde de lire sterline, in crestere cu 77,265 de miliarde (29,9%) fata de anul trecut.

Editia din acest an arata ca averile celor mai bogati rezidenti din Regatul Unit au inregistrat cea mai mare crestere din ultimii 22 de ani, de cand se editeaza topul.

In 1997, cand la putere a venit Partidul Laburist, averile magnatilor britanici insumau doar 98,99 miliarde de lire sterline.

De asemenea, numarul miliardarilor a crescut in acest an de la 43 la 53.

Potrivit listei realizate de "Sunday Times", in topul clasamentului se situeaza in continuare magnatul otelului Lakshmi Mittal, presedintele executiv al Arcelor Mittal, grup ce detine combinatul de la Galati, dar si alte unitati siderurgice in Romania. Averea familiei indianului (rezident in Regat) a inregistrat mai mult decat o dublare fata de 2009, de la 10,8 miliarde la 22,45 de miliarde de lire sterline.

Pe a doua pozitie se afla rusul Roman Abramovich, patronul clubului de fotbal Chelsea Londra, cu o avere estimata la 7,4 miliarde de lire sterline, in crestere cu 6% fata de anul trecut. El este urmat de Ducele de Westminster, a carui avere a crescut in ultimul an cu 4%, pana la 6,75 miliarde de lire sterline.

Ernesto si Kirsty Bertarelli ocupa locul patru in clasament. Averea lor, estimata la aproape 6 miliarde de lire sterline, a sporit cu circa 20%. Kirsty Bertarelli, sotia magnatului elvetian din industria farmaceutica Ernesto Bertarelli, este de asemenea considerata si cea mai bogata femeie din Marea Britanie.

Singurii nou-intrati in Top 5 sunt fratii David si Simon Reuben, cu afaceri in domeniul imobiliar, a caror avere de 5,53 de miliarde de lire sterline a crescut 3 miliarde in ultimul an.

Vezi aici Top 20 al celor mai bogati oameni din Marea Britanie.